Concertgebouworkest speelt Mahlers Vijfde symfonie tijdens de Kerstmatinee

Kerstconcert onder leiding van Mahler-expert Myung-whun Chung wordt uitgezonden op radio en tv. 
Koninklijk Concertgebouworkest foto: Simon van Boxtel
Koninklijk Concertgebouworkest foto: Simon van Boxtel
Op zondag 25 december om 14.15 uur speelt het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Myung-whun Chung de Vijfde symfonie van Gustav Mahler. Traditiegetrouw wordt de Kerstmatinee dankzij AVROTROS rechtstreeks uitgezonden op NPO Radio 4, en om 15.00 op televisie via NPO2.  
  
Myung-whun Chung, een van de belangrijkste Mahler-dirigenten van onze tijd, voegt hiermee een nieuw hoofdstuk toe aan de innige band tussen het Concertgebouworkest en de Vijfde symfonie. Mahler dirigeerde het orkest in 1906 in de Nederlandse première, sindsdien stond het caleidoscopische werk meer dan 125 keer op de lessenaar.  
  
Kerstmatinee-traditie 
De traditie om ieder jaar op Eerste Kerstdag een concert te geven en live uit te zenden begon in 1975. De Kerstmatinees onder leiding van de toenmalige chef-dirigent Bernard Haitink werden door Eurovisie in tientallen landen uitgezonden en verkregen een legendarische status vanaf 1977, toen ieder jaar Mahler op het programma stond.  
  
Concert en film op 22 december 
Ook op donderdag 22 december om 20.15 uur dirigeert Myung-whun Chung Mahlers Vijfde symfonie. Voorafgaand aan dat concert wordt om 19.25 uur in de Spiegelzaal The Mahler Monologues vertoond, een film van Joost Honselaar op initiatief van de Gustav Mahler Stichting Nederland. De deuren gaan open om 19.15 uur.