Concertgebouworkest speelt met publiek tussen de musici

Iván Fischer leidt programma rond componisten van de cartouches in de Grote Zaal
Staatsieportret Koninklijk Concertgebouworkest 2018
Staatsieportret Koninklijk Concertgebouworkest 2018
Op 9, 10 en 12 februari speelt het Koninklijk Concertgebouworkest drie bijzondere concerten onder leiding van honorair gastdirigent Iván Fischer. Het concert op 9 februari (‘Inside Out’) wordt in het midden van de Grote Zaal gespeeld met een deel van het publiek verspreid tussen de orkestmusici in, om de dirigent heen gegroepeerd. Een ander deel van het publiek zit om het orkest heen. Op 10 en 12 februari speelt het orkest zoals gewoonlijk, op het podium. 
  
De zaal als tijdmachine 
Het programma van alle drie concerten heeft een bijzondere connectie met de geschiedenis van Het Concertgebouw en het Concertgebouworkest. Van alle zeventien componisten van wie de namen de cartouches (naamschilden) aan de balkonrand in de Grote Zaal sieren wordt een kort werk gespeeld (aan de muren erboven zijn nog 29 namen te lezen). Omdat de meeste namen zijn aangebracht in de jaren twintig, zegt het programma veel over de tijdgeest van honderd jaar geleden. ‘Het is een tijdmachine’, aldus dirigent Iván Fischer. De volgorde is vanuit het podium gezien van rechts naar links – van Dvořák naar Stravinsky. Sopraan Anna Prohaska is de soliste in liederen van Richard Strauss, Alphons Diepenbrock, Max Reger en Maurice Ravel.  
  
Veel van de zeventien componisten zijn nog altijd beroemd. Zo klinkt van Anton Bruckner een deel uit de ‘Nulde’ symfonie in d klein en van Gustav Mahler het voormalige symfoniedeel Blumine. Andere namen zijn in onze tijd minder bekend, zoals die van Cornelis Dopper, Julius Röntgen en Bernard Zweers.  
  
Uitzending radio en video 
Het concert van zondag 12 februari wordt live uitgezonden door AVROTROS via NPO Klassiek, en opgenomen door de nieuwe voor uitzending via het nieuwe streaming-videoplatform Symphony.live op 25 maart. 
 
De Grote en Kleine Componistenquiz 
Hoe klinkt de ‘Nulde’ van Bruckner? Wie herkent muziek van Béla Bartók, Willem Pijper, Bernard Zweers of de andere componisten aan de balkonrand van de Grote Zaal? Bij De Grote Kleine Componistenquiz kan iedereen zijn kennis testen aan de hand van een muziekfragment. Kenner of leek, iedereen kan meedoen via concertgebouworkest.nl/quiz. 
  
Kamermuziekprogramma 
Geïnspireerd door Iván Fischers cartouche-programma in de Grote Zaal spelen musici van het Concertgebouworkest op 5 februari in de serie Close-up in de Kleine Zaal kamermuziek van de twaalf componisten die daar op de cartouches zijn aangebracht.