Concertgebouworkest Young beleeft derde editie

Uniek internationaal jeugdorkest treedt in augustus 2022 op in Amsterdam en Hamburg
foto: Milagro Elstak
foto: Milagro Elstak
Concertgebouworkest Young beleeft in augustus 2022 zijn derde editie. Uit alle uithoeken van Europa komen ruim 70 jonge getalenteerde musici tussen de 14 en 18 jaar bij elkaar. Na een intensief zomerprogramma in Akoesticum in Ede presenteren ze zich als een echt orkest, dat met zijn vele nationaliteiten de diversiteit van Europa reflecteert. Onder leiding van Gustavo Gimeno treedt Concertgebouworkest Young op 18 en 20 augustus op in Het Concertgebouw respectievelijk de Elbphilharmonie in Hamburg. Na afloop zwermen de jongeren uit om zich, net als hun voorgangers, actief in te zetten als ambassadeurs voor klassieke muziek. Klik hier voor een kort promotiefilmpje.
 
Verborgen talenten
Concertgebouworkest Young werd in 2019 met veel succes gelanceerd. Het jeugdorkest is bedoeld voor verborgen talenten: jonge musici uit heel Europa die te weinig zichtbaar zijn en een steuntje in de rug verdienen. Het voorziet in een grote behoefte, omdat zo’n project er nog niet was voor jongeren die (nog) geen muziekvakopleiding volgen, maar wel veel talent hebben. Young vloeit voort uit de Europa-tournee waarbij het Koninklijk Concertgebouworkest tussen 2016 en 2018 in alle lidstaten van de Europese Unie samenspeelde met een lokaal jeugdorkest (Side by Side).
 
Muzikale en persoonlijke ontwikkeling
Het zomerprogramma in Ede omvat groeps- en orkestrepetities, kamermuziek, coaching-sessies en workshops door professionele workshopleiders en lessen van musici van het Concertgebouworkest. Nadruk ligt niet alleen ligt op muzikale, maar ook op persoonlijke ontwikkeling. Een speciaal in samenwerking met United World Colleges Nederland ontwikkeld programma stimuleert via de muziek ook gemeenschapszin, democratisch denken en de persoonlijke ontwikkeling van de jongeren.
 
Bijzonder is ook dat musici van het Concertgebouworkest zelf lessen verzorgen. Zo krijgen de jongeren iets van de speeltraditie van het orkest mee, met nadruk op samenspel, balans en gezamenlijke klankvorming.
 
Op zaterdag 13 augustus geven de blazers een kamermuziekconcert n openluchttheater De Pinkenberg in Velp, de strijkers in Akoesticum in Ede. Op zondag de 14e treden alle ensembles op in Amsterdam UMC.
 
Concerten in Amsterdam en Hamburg
Op 18 augustus treedt Concertgebouworkest Young op in het kader van de VriendenLoterij ZomerConcerten in Het Concertgebouw, op 20 augustus in de prestigieuze Elbphilharmonie in Hamburg. Het jeugdorkest staat onder leiding van Gustavo Gimeno, die ooit soloslagwerker was bij het Concertgebouworkest en zich vanaf 2013 in snel tempo ontwikkelde tot een internationaal gerenommeerd dirigent. Op het programma staan het recente Hímnica van de jonge Spaanse componist Francisco Coll, Beethovens Vioolconcert met als soliste Isabelle Faust en Dvořáks Negende symfonie, ‘Uit de Nieuwe Wereld’.
 
Ambassadeurs
Na afloop nemen de deelnemers de gedachte achter Young - talentontwikkeling, diversiteit en de verbinding met de maatschappij – als ambassadeurs mee terug naar hun eigen land. Deelnemers aan de eerste twee edities van Young zijn inmiddels actief in - vaak zelf opgerichte - ensembles, orkesten en educatieprogramma’s. Sommigen hebben zich aangesloten bij een muziekvakopleiding.

Concertgebouworkest Young is alleen mogelijk dankzij de genereuze steun van particuliere schenkers, fondsen en corporate partners.