Koninklijk Concertgebouworkest draagt herdenkingsconcert op aan Bernard Haitink

Honorair gastdirigent Iván Fischer leidt Mahlers Eerste symfonie
Koninklijk Concertgebouworkest foto: Simon van Boxtel
Koninklijk Concertgebouworkest foto: Simon van Boxtel
Op 6 februari 2022 geeft het Concertgebouworkest een herdenkingsconcert ter nagedachtenis aan Bernard Haitink, die op 21 oktober overleed. Bernard Haitink was een van de grootste dirigenten van zijn generatie. Van 1961 tot 1988 was hij chef-dirigent van het Concertgebouworkest, dat hem in 1999 benoemde tot eredirigent.
 
Om zijn grote dankbaarheid te tonen voor Bernard Haitinks uitzonderlijke verdiensten voor zowel het orkest als voor de muziekwereld in het algemeen, biedt het Concertgebouworkest graag dit herdenkingsconcert aan. Honorair gastdirigent Iván Fischer leidt Gustav Mahlers Eerste symfonie en een nieuw werk van de Britse componist Mark-Anthony Turnage, A Cortege for Bernard Haitink.
 
Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix is aanwezig bij het concert en spreekt na afloop met musici en nabestaanden van Haitink.
 
Iván Fischer: ‘Bernard Haitink was een echte dirigent, in die zin dat een dirigent een autoriteit op ethisch, humaan en artistiek gebied is, die ten zeerste gerespecteerd wordt door de mensen in zijn omgeving. De muziekwereld, Nederland en Amsterdam moeten Bernard Haitink dankbaar zijn, omdat hij richting gaf aan ons culturele welzijn met een onmiskenbaar gevoel voor oordeel, smaak en verantwoordelijkheid. Wij zullen zijn weg vervolgen.’
 
Het herdenkingsconcert begint om 19.30 uur en heeft geen pauze.
 
Op 13 februari om 14.00 uur zendt AVROTROS het concert uit op NPO Radio 4, diezelfde dag om 19.20 uur is het te zien op NPO 2.