Teodor Currentzis dirigeert Mahlers Vierde symfonie bij het Concertgebouworkest

Alexander Melnikov soleert in Sjostakovitsj' Tweede pianoconcert  
Staatsieportret Koninklijk Concertgebouworkest 2018
Staatsieportret Koninklijk Concertgebouworkest 2018
Op 2, 3 en 4 februari maakt de dirigent Teodor Currentzis zijn debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest met Mahlers Vierde symfonie. In het slotdeel soleert de sopraan Christiane Karg.   
  
Op donderdag 2 en vrijdag 3 februari opent Teodor Currentzis het programma met Sjostakovitsj' Tweede pianoconcert. De solist is Alexander Melnikov, die voor het eerst sinds zijn debuut in november 2003 terugkeert bij het Concertgebouworkest.  
  
Mahlers Vierde in Essentials  
Het concert op zaterdag 4 februari maakt deel uit van Essentials, de succesvolle serie voor (vooral jongere) muziekliefhebbers die nog geen of weinig ervaring hebben met symfonische muziek. Bij dat concert wordt Mahlers Vierde symfonie voorafgegaan door een eigenwijze inleiding door presentator Thomas Vanderveken. Na afloop organiseert jongeren­vereniging Entrée het gratis toegankelijke Entrée Café in de Spiegelzaal.  
  
Achtergrond bij het debuut van Teordor Currentzis bij het Concertgebouworkest 
In verband met de oorlog die zich in Oekraïne voltrekt heeft het bestuur van het Concertgebouworkest zich beraad op de komst van Teodor Currentzis. In lijn met het beleid van de Nederlandse regering heeft het Concertgebouworkest geen algemene boycot op Russische musici of muziek. Alleen musici die zich voorheen openlijk hebben uitgesproken voor het regime van Poetin zijn niet meer welkom. Teodor Currentzis staat niet op enige lijst van te boycotten personen. Uit discussies binnen het stichtingsbestuur is gebleken dat de meningen over de uitnodiging aan Currentzis op dit moment uiteenlopen. Er is na intensief overleg bij meerderheid besloten om de uitnodiging te handhaven.