Vanwege onderhoud is het niet mogelijk om kaarten te bestellen of om in te loggen op je account. Probeer het later opnieuw. Onze excuses voor het ongemak.

Concertgebouworkest
Concertgebouworkest

Pers

Persoverzicht

Openbare masterclass dirigeren door Daniele Gatti

14 juni 2017

Chef-dirigent Koninklijk Concertgebouworkest deelt kennis en ervaring met jonge dirigenten

Het Koninklijk Concertgebouworkest presenteert een openbare masterclass dirigeren door chef-dirigent Daniele Gatti. De masterclass vindt plaats op 28, 29 en 30 juni, steeds van 10.00 tot 13.00 uur. Kaartjes zijn verkrijgbaar via www.concertgebouworkest.nl. De masterclass is tevens op alle dagen te volgen via een livestream op het Facebook-kanaal van het Concertgebouworkest.

Na de succesvolle masterclasses orkestdirectie door Mariss Jansons (2012) en Valery Gergiev (2015) wordt hiermee het startschot gegeven voor een reeks onder leiding van Daniele Gatti.

Kandidaten en repertoire

Vier uiterst talentvolle jonge dirigenten zijn voor de masterclass geselecteerd: Sergey Neller (Rusland), Valentina Peleggi (Italië), Jiří Rožeň (Tsjechië) en Dawid Runtz (Polen). Daniele Gatti zal zijn kennis en ervaring met hen delen aan de hand van orkestwerken uit drie verschillende stijlperioden: Mozarts Symfonie nr. 40 in g klein, KV 550, Mahlers Vierde symfonie en Stravinsky's Petroesjka.

 

Daniele Gatti en educatie

Educatie staat bij de chef-dirigent van het Concertgebouworkest hoog in het vaandel. Zo gaf hij vorig jaar masterclasses aan jonge orkestmusici in Milaan en Siena. 'Het is onze plicht om onze ervaring aan jongere generaties door te geven', aldus Daniele Gatti in Preludium.

 

Masterclass Conservatorium

Op 22 juni geeft Maestro Gatti bovendien een vrij toegankelijke masterclass aan vier directiestudenten van het Conservatorium van Amsterdam. Deze vindt plaats in de Bernard Haitinkzaal van het Conservatorium. Om 10.00 zal Daniele Gatti het orkest van het conservatorium eerst zelf dirigeren in Debussy´s La mer, waarna dat werk het repertoire vormt voor een masterclass tot aan 13.00.

Van 14.30 tot 16.30 wordt de masterclass vervolgd met de Vijfde symfonie van Beethoven en Symfonie nr. 39, KV 543 van Mozart.

 

Succesvolle carrières

De jonge dirigenten die deelnamen aan de voorgaande directiemasterclasses van het Koninklijk Concertgebouworkest gaat het voor de wind. Hieronder een overzicht.

Masterclass Mariss Jansons, 2012:

·       Alexander Prior is recent aangesteld als chef-dirigent van het Edmonton Symphony Orchestra in Canada met ingang van het seizoen 2017/2018.

·       Gergely Madaras is music director van het Orchestre Dijon Bourgogne sinds 2013 en chef-dirigent van het Savaria Symphony Orchestra in zijn geboorteland Hongarije sinds 2014.

·       Reservekandidaat Alexandre Bloch is music director van het Orchestre National de Lille sinds september 2016, en eerste gastdirigent van de Düsseldorfer Symphoniker sinds september 2015. Bloch was ook al enkele keren gastdirigent bij het Koninklijk Concertgebouworkest. In oktober 2012 en in december 2015.

·       Reservekandidaat Justus Thorau is sinds 2014 chef-dirigent en plaatsvervangend Generalmusikdirektor van het Sinfonieorchester Aachen.

 

Masterclass Valery Gergiev, 2015:

·       Zaurbek Gugkaev is tegenwoordig dirigent van het Symfonierorkest van het Mariinski Theater. Van 2010 tot 2015 was hij chef-dirigent  van het Academisch Symfonieorkest van de Mineralnye Vody Philharmonic.

·       Ben Gernon is vanaf dit najaar eerste gastdirigent van de BBC Philharmonic.

·       Joshua Weilerstein is Artistic Director van het Orchestre de Chambre de Lausanne. Op 2 oktober 2016 dirigeerde hij bij het Koninklijk Concertgebouworkest het Familieconcert Reis door de Nacht, met delen uit Mahlers Zevende symfonie.

 

Talentontwikkeling

Het Koninklijk Concertgebouworkest investeert graag in de ontwikkeling van excellente jonge musici. Zo heeft de Academie van het Koninklijk Concertgebouworkest reeds vele jonge instrumentalisten met succes geholpen bij de lastige overgang van gevorderd student naar professioneel orkestmusicus. Het orkest werkt ook samen met jonge musici van de Sweelinck Academie van het Conservatorium van Amsterdam en met jonge musici uit Zuid-Afrika. In het kader van RCO meets Europe treedt het orkest op in alle 28 lidstaten van de Europese Unie, waarbij leden van een jeugdorkest in ieder land een openingswerk Side by Side met leden van het Concertgebouworkest spelen.

Deel: