Pers

Persoverzicht

Pablo Heras-Casado dirigeert eerste concerten Concertgebouworkest Young

25 januari 2019

Europees jeugdorkest van het Concertgebouworkest gaat van start

In augustus 2019 gaat Concertgebouworkest Young van start, het nieuwe internationale jeugdorkest van het Concertgebouworkest. Na een intensief summer camp presenteert Concertgebouworkest Young zichzelf met concerten in Amsterdam en Brussel onder leiding van Pablo Heras-Casado. Op 23 augustus dirigeert de Spaanse dirigent het jeugdorkest in Het Concertgebouw in het kader van de BankGiro Loterij Zomerconcerten. Op 24 augustus wordt opgetreden in het Brusselse Flagey.

Op het programma staan Mendelssohns Vioolconcert in d klein met solist Julian Rachlin en Tsjaikovski’s Vijfde symfonie.

Concertgebouworkest Young bestaat uit jonge getalenteerde musici van 14 tot en met 17 jaar uit heel Europa, die gezamenlijk de diversiteit van de Europese samenleving weerspiegelen. Het jeugdorkest is vooral bedoeld voor ‘verborgen talenten’: jonge musici die een steuntje in de rug verdienen en die te weinig zichtbaar zijn in de Europese orkesten.

Pablo Heras-Casado

Pablo Heras-Casado is een van de meest succesvolle jonge dirigenten. Hij is directeur van het Granada Festival en eerste gastdirigent van het Teatro Real in Madrid. Met het Freiburger Barockorchester ondernam hij talloze tournees en nam hij meerdere  cd’s op. Bij het Concertgebouworkest debuteerde hij in november 2012, waarna hij terugkwam in februari 2014.

Pablo Heras-Casado besteedt veel aandacht aan talentontwikkeling; zo leidde hij het National Youth Orchestra of Great Britain, het Nationaal Jeugdorkest van Spanje (JONDE) en het San Francisco Symphony Youth Orchestra.

Summer camp

Het Concertgebouworkest Young summer camp biedt de jongeren een intensief programma met groeps- en orkestrepetities, kamermuziek, coaching-sessies en workshops door professionele workshopleiders en lessen van musici van het Concertgebouworkest. Het summer camp gaat verder dan alleen muziek. In samenwerking met het United World Colleges Nederland krijgen de deelnemers ook workshops over persoonlijke ontwikkeling, democratie en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Na de concerten op 23 en 24 augustus nemen de deelnemers de gedachte achter Concertgebouworkest Young - talentontwikkeling, diversiteit en de verbinding met de maatschappij – als ambassadeurs mee terug naar hun eigen land.

Voordragen en aanmelden

Het Concertgebouworkest Young summer camp 2019 vindt plaats in Akoesticum, het nationaal trainingscentrum voor muziek, dans en theater in Ede. Deelname is gratis; reis- en verblijfskosten worden vergoed. Muziekdocenten, dirigenten van lokale jeugdorkesten, schoolbands of ensembles, of andere professionals kunnen talentvolle jongeren voordragen om online auditie te doen. Aanmelden voor het eerste Concertgebouworkest Young summer camp kan tot 31 januari 2019.

Alle benodigde informatie is te vinden op www.concertgebouworkest.nl/nl/rco-young.

Deel: