Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest
musician.image.alt

terug

Peter
Eötvös

dirigent

De Hongaar Péter Eötvös verenigt drie carrières in één. Hij is een veelgevraagde gastdirigent bij belangrijke orkesten en operagezelschappen, maar vervulde door de jaren heen ook diverse vaste dirigentschappen, zoals bij het Radio Kamerorkest en Ensemble intercontemporain. Hij geldt als een succesvolle componist van opera’s, kamermuziek, soloconcerten en vele andere werken, geschreven voor bekende musici van over de hele wereld.

Onder zijn recente composities bevinden zich de opera Senza sangue (een opdrachtwerk van de New York Philharmonic en de Kölner Philharmonie), het slagwerkconcert Speaking Drums, de ensemblewerken Dodici en da capo, en het oratorium Halleluja (voor het eerst uitgevoerd tijdens de Salzburger Festspiele 2016).

Voorts is hij een gerespecteerd docent: hij richtte in 1991 het International Eötvös Institute en in 2004 de Eötvös Contemporary Music Foundation op voor de begeleiding van jonge componisten en dirigenten, en geeft daarnaast geregeld masterclasses en colleges.

Péter Eötvös dirigeerde het Koninklijk Concertgebouworkest voor het eerst in 1997 en keerde er sindsdien enkele keren terug, waarbij hij onder meer opdrachtwerken van het orkest uitvoerde, zoals zijn eigen CAP-KO en composities van Peter-Jan Wagemans en Tristan Murail. In oktober 2017 brengt hij samen met het orkest en de organisten Iveta Apkalna en László Fassang zijn nieuwe Multiversum (een co-opdrachtwerk van het Concertgebouworkest) in première.