Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest
musician.image.alt

terug

Philippe
Herreweghe

dirigent

Philippe Herreweghe (Gent, 1947) is vaste gastdirigent van het Antwerp Symphony Orchestra en artistiek leider van het festival Collegium Vocale Crete Senesi in Italië. Tevens is hij de oprichter van diverse muziekgezelschappen, alle gespecialiseerd in specifieke periodes in de muziekgeschiedenis. Met La Chapelle Royale legt Herreweghe zich toe op muziek uit de Franse Gouden Eeuw en met het Orchestre des Champs Élysées richt hij zich op het uitvoeren van muziek uit de (pre-)Romantiek op originele instrumenten.

In Nederland is hij het bekendst om zijn authentieke vertolkingen van vocale barokmuziek. Zijn innovatieve aanpak bezorgde het gezelschap al snel grote faam en leidde tot een uitnodiging van Nicolaus Harnoncourt en Gustav Leonardt om bij te dragen aan de opnamen van de verzamelde cantates van Bach.

Herreweghe heeft een discografie van meer dan 100 albums opgebouwd. In 2010 begon hij zijn eigen label Φ (PHI), dat inmiddels ruim twintig albums uitbracht met muziek van bijvoorbeeld Gesualdo, Bach, Mozart, Beethoven, Brahms, Mahler en Stravinsky.

Onder zijn vele onderscheidingen bevinden zich de titel Chevalier de la Légion d’Honneur (2003), de Bach-medaille van Leipzig (2010) en sinds 2017 een eredoctoraat aan de Universiteit Gent. Sinds 2006 geeft Philippe Herreweghe jaarlijks iets van zijn kennis door op de Bach Academie.

Als gastdirigent staat Herreweghe regelmatig voor belangrijke symfonieorkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest, dat hij onder andere leidde in uitvoeringen van Bachs Matthäus Passion in 2014. In 2017 leidde hij het orkest tijdens de Kerstmatinee in Bachs ‘Hohe Messe’.