Première 2 april 2021

Koperblazers van het Concertgebouworkest

Gratis

Steun het orkest

Mocht u het Concertgebouworkest willen steunen in deze onzekere tijden, bijvoorbeeld door een eenmalige donatie, dan zijn wij u daar zeer dankbaar voor.

lees meer over schenken

Gespeelde werken

Jean-Philippe Rameau Suite uit Platée
Aleksander Borodin Polowetser Dansen
Mogens Andresen Three Norwegian Dances
. Traditioneel Sultani Yegâh Sirto

Uitvoerenden

Laurens Woudenberg hoorn

Bert Langenkamp trompet

Nico Schippers trombone

Perry Hoogendijk tuba

Jacco Groenendijk trompet

Bart Claessens trombone

Martin Schippers trombone

Mark Braafhart slagwerk

Omar Tomasoni trompet

Bence Major slagwerk

Katy Woolley Hoorn

Deze video bekijken?

Om de video’s te bekijken dient u ingelogd te zijn. Indien u geen account heeft, kunt u hier een nieuw account aanmaken.
Inloggen

Beschrijving

De koperblazers van het Concertgebouworkest spelen een programma dat grenzen en eeuwen overstijgt, met oude Turkse dansen, vrolijke dansmuziek uit de Barok en muziek van nu uit Scandinavië.

Barokke dansen

De koperblazers van het Concertgebouworkest beginnen hun reis met vrolijke barokmuziek uit het achttiende-eeuwse Frankrijk. Ter gelegenheid van het huwelijk van de zoon van Lodewijk XV met Maria Thereasa van Spanje schreef Jean-Philippe Ramaeu een komische opera, Platée, waarin een lelijke waternimf denkt dat Jupiter verliefd op haar is. Een plaagstoot naar de bruid, die naar verluidt niet moeders mooiste was.

Turkse en Noorse dansen

De Polowetser dansen uit Borodins opera Prins Igor verwijzen naar de opzwepende muziek van een nomadisch, uit Turkije afkomstig volk dat in de Middeleeuwen grote delen van Azië bestreek. Eveneens afkomstig uit deze contreien is het even melancholieke als vurige Sultâni Yegâh Sirto, dat voor de koperblazers van het Concertgebouworkest is bewerkt door de Nederlandse componist Selim Doğru. De Deense trombonist en componist Mogens Andresen schreef geweldige muziek voor koperensemble, gebaseerd op traditionele Noorse dansen.

Preludium

Lees ook de uitgebreide toelichting van dit concertprogramma op de website van Preludium: https://www.preludium.nl/koperblazers-van-het-concertgebouworkest

Populair