Pers

Persoverzicht

Rijk geschakeerd seizoen 2020/21 bij Concertgebouworkest

25 februari 2020

Voor zowel kenners als nieuw publiek biedt het Concertgebouworkest in het seizoen 2020/2021 alle gelegenheid om de vele dimensies van de symfonische muziek te leren kennen.

Met onder meer unieke projecten rondom Beethoven, Stravinsky en Nederlandse componisten en een groot aantal premières en opdrachtwerken is het een rijk geschakeerd seizoen. Daarmee zet het orkest zijn nieuwe mediacampagne ‘Waar luister jij naar?’ kracht bij. Met deze campagne beoogt het orkest de vele mensen die geïnteresseerd zijn in klassieke muziek op weg te helpen.

Veelzijdig visitekaartje

Met de programmering van dit seizoen geeft artistiek directeur Joel Ethan Fried, die in augustus met pensioen gaat, een laatste maal zijn veelzijdige visitekaartje af. ‘Ruim twintig jaar heb ik het plezier en de eer gehad om samen met mijn collega’s programma’s te mogen samenstellen voor u’, schrijft Fried in de inleiding van de brochure. ‘Het komende seizoen is het laatste dat volledig onder mijn verantwoordelijkheid valt. Maar de artistieke contouren voor de komende jaren zijn geschetst, het orkest vaart een duidelijke koers en ik heb er alle vertrouwen in dat we binnen afzienbare tijd de achtste chef-dirigent kunnen aankondigen.’ 

Beethoven en Stravinsky

Van Ludwig van Beethoven, die 250 jaar geleden werd geboren, voert het Concertgebouworkest de Derde, Vijfde en Zesde symfonie uit onder leiding van respectievelijk François-Xavier Roth, Jaap van Zweden en Daniel Harding. Met Krystian Zimerman voert het orkest alle pianoconcerten van Beethoven uit. In de series worden ze met nieuwe opdrachtwerken in hedendaags perspectief gezet; in een marathonconcert klinken ze alle vijf op één zondagmiddag. De dirigent van dienst, Gustavo Gimeno, komen we ook tegen bij een ander uniek project: in de bak bij Het Nationale Ballet speelt het Concertgebouworkest Stravinsky’s drie beroemdste balletten achter elkaar op één avond.

Janine Jansen artist in residence

Janine Jansen is artist in residence van het Concertgebouworkest in het seizoen 2020/2021. De Nederlandse topvioliste soleert in Brahms’ Vioolconcert, het Eerste vioolconcert van Sjostakovitsj, Stravinsky’s Histoire du soldat en – samen met klarinettist Martin Fröst – een nieuw dubbelconcert van Sally Beamish. Met orkestleden werkt Jansen samen in twee kamermuziekconcerten, waaronder een van de twee Club Nights.

Andere solisten

Onder de gastsolisten van het komende seizoen vinden we voorts de bariton Matthias Goerne, de mezzosopraan Ann Hallenberg, de violisten Leonidas Kavakos en Pekka Kuusisto en de pianisten Stefano Bollani, Yefim Bronfman en Yuja Wang. Solisten uit eigen gelederen zijn solotrompettist Miroslav Petkov, concertmeester Liviu Prunaru en Sylvia Huang, de jonge violiste die in mei 2019 de publieksprijs van de Koningin Elisabethwedstrijd won.

Nederlandse muziek

Het Concertgebouworkest legt komend seizoen een sterke nadruk op muziek van eigen bodem. Zo klinken er drie werken van de in 1921 gestorven Alphons Diepenbrock, wordt de recent gestorven Theo Verbey geëerd, en schrijft Christiaan Richter zijn tweede opdrachtwerk voor het orkest. Binnen het Horizon-thema Speel Nederlands met me – in samenwerking met de conservatoria van Amsterdam en Den Haag – wijdt het orkest een week aan louter Nederlandse muziek. Er zijn kamermuziekconcerten, en onder leiding van Antony Hermus zet het orkest nieuwe orkestwerken van Celia Swart en Bram Kortekaas naast composities van Theo Loevendie, Louis Andriessen en Tristan Keuris. Harpist Remy van Kesteren, sopraan Katrien Baerts en slagwerker Dominique Vleeshouwers – die in januari de Nederlandse Muziekprijs won - debuteren als gastsolisten.

Dirigenten

Regelmatig terugkerende gastdirigenten met wie het orkest graag weer samenwerkt zijn Myung-whun Chung, Iván Fischer, Valery Gergiev, Alan Gilbert, Daniel Harding, Fabio Luisi, Antonio Pappano en Jaap van Zweden. Dat geldt ook voor de dirigenten die naam hebben gemaakt met muziek van de achttiende en vroege negentiende eeuw: Philippe Herreweghe, Thomas Hengelbrock, Andrew Manze, Riccardo Minasi, Trevor Pinnock en François-Xavier Roth. De debuterende dirigenten zijn Han-Na Chang, Nuno Coelho, Philippe Jordan, Klaus Mäkelä, Riccardo Minasi en Kristiina Poska.  

Breed repertoire

Alan Gilbert opent het seizoen met een feestelijk swingend Amerikaans programma waarin muziek klinkt van Higdon, Gershwin en Bernstein. Dvořáks Zevende en Achtste symfonie staan onder leiding van respectievelijk Gianandrea Noseda en Semyon Bychkov. Trevor Pinnock combineert Gabrieli met Mozart en Dvořák. Onder Valery Gergiev klinkt Bruckners Negende symfonie. Fabio Luisi dirigeert onder meer Verdi’s Quattro pezzi sacri en de Kindertotenlieder en de Vijfde symfonie van Mahler. Daniel Harding dirigeert onder meer Schuberts Derde en Mahlers Eerste symfonie. Ook leidt hij de tweede editie van Concertgebouworkest Young, het internationale jeugdorkest dat in augustus 2019 zo’n succesvolle start beleefde.

Hedendaagse muziek en Horizon

Het orkest schept veel ruimte voor hedendaagse muziek. Zo zijn er wereldpremières van - naast de eerder genoemde Nederlandse componisten Kortekaas, Richter en Swart - Sally Beamish, Bernd Richard Deutsch, Annelies van Parys en Wolfgang Rihm. Nederlandse premières speelt het orkest van Unsuk Chin, Jennifer Higdon, Jimmy López, Matthias Pintscher en Rebecca Saunders. De innovatieve serie Horizon biedt drie nieuwe programma’s met actuele thema’s. Behalve Speel Nederlands met me – een programma met tekstprojectie – zijn dat Wonderbaarlijke liefde met mime en poppenspel van Duda Paiva en De kus van Klimt met beeld van Bas van Beek.

Jong en divers

Het publiek van het Concertgebouworkest is gedurende de afgelopen jaren aanzienlijk jonger en diverser geworden, mede dankzij nieuwe concertformats als de Club Night, Horizon en Essentials. Laatstgenoemde serie gaat in 2020/2021 van drie naar vier concerten. Door middel van de Familieserie, de twee Kinderconcerten en de educatieve apps en bijbehorende schoolprojecten delen de orkestleden de kunst van het luisteren graag met de jeugd. Zo brengt het orkest nog meer nieuw publiek in contact met symfonische muziek.

Deel: