Pers

Persoverzicht

Samenwerking Concertgebouworkest en componist Thomas Adès

30 september 2019

Het Koninklijk Concertgebouworkest werkt dit seizoen veelvuldig samen met de vooraanstaande componist-dirigent-pianist Thomas Adès.

Meet Thomas Adès gaat in oktober van start. Op 10 en 11 oktober dirigeert de Brit het orkest in een programma in samenwerking met de Hermitage Amsterdam, waarin juwelen, schandalen en vrouwelijke seksualiteit centraal staan. Naast de nieuwe ‘Luxury Suite’ uit zijn eerste opera Powder Her Face klinken Gerald Barry’s eenakter The Stronger, gebaseerd op het toneelstuk van Strindberg en met mise-en-espace van Nina Spijkers, Debussy’s Prélude à L’après-midi d’un faune en de suite uit Les Biches van Poulenc.

Op 12 oktober treedt Thomas Adès als pianist op met vijf orkestleden tijdens een informele Club Night in The Loft, bovenin de A’DAM Toren. Op het programma staan werken van onder anderen Adès, Ravel en Reich.

In maart zien we Adès terug. Dan leidt hij een symfonisch programma met werken van Janáček, Busoni en hemzelf (20 en 22 maart), en geeft hij met orkestleden een Close-up concert in de Kleine Zaal (17 maart). Op 18 en 19 juni leidt hij het Concertgebouworkest in zijn nieuwe balletmuziek Inferno, naar Dante, en werk van Liszt en Stravinsky. Thomas Adès zal ook een besloten masterclass geven aan de deelnemers van de Academie van het Concertgebouworkest.

Sinds zijn doorbraak in 1995 met zijn eerste opera Powder Her Face – er zouden nog twee succesvolle opera’s volgen - heeft componist/dirigent/pianist Thomas Adès de muziekwereld stormenderhand veroverd. Bij het Concertgebouworkest stond zijn  werk al sinds 1996 met regelmaat op de lessenaars. Hij leidde het orkest zelf in 2011 en 2016. Tijdens de laatste concerten bracht hij met het Concertgebouworkest onder meer de wereldpremière van zijn bejubelde Totentanz.

Deel: