Pers

Persoverzicht

Samenwerking Concertgebouworkest en Schooltv: ‘Tussen je oren’

22 december 2020

Het Koninklijk Concertgebouworkest en Schooltv werken aan een reeks bijzondere en leerzame muziekfilmpjes.

Onder de titel Het Concertgebouworkest presenteert: ‘Tussen je oren’ verschijnen in totaal twaalf filmpjes op schooltv.nl, waarvan zes in januari. Vanaf 22 december zullen er al enkele te zien zijn op concertgebouworkest.nl/nl/video.

Kinderen spelen de hoofdrol in ‘Tussen je oren’. Door het Concertgebouworkest gespeelde klassieke meesterwerken roepen bij hen fantasieën op, die in de filmpjes tot leven komen. De muziek loopt uiteen van Mozart, Beethoven en Mahler tot Prokofjev, Stravinsky en Adams. Naast de kinderen en acteur Rogier van Erkel figureren ook enkele musici uit het orkest. Zo speelt in het eerste filmpje, Fernando en Piazzolla, concertmeester Liviu Prunaru mee. De fantasie van Fernando gaat over het maken van een ruimtereis en het ontmoeten van een marsmannetje.

Schooltv en het Concertgebouworkest willen hiermee graag kinderen aansporen hun fantasie de vrije loop laten bij het luisteren naar klassieke muziek. De reeks sluit aan op de campagne ‘Waar luister jij naar?’ waarmee het Concertgebouworkest sinds 2019 landelijk aandacht vestigt op klassieke muziek.

‘Tussen je oren’ kan onder meer in de les gebruikt worden door leerkrachten in het basis- en voortgezet onderwijs. Bij ieder filmpje worden lesbrieven gemaakt met meer informatie over het Concertgebouworkest, de componist, het gespeelde werk en het instrument dat in het filmpje centraal staat. De filmpjes geven aanleiding tot opdrachten waarin niet alleen muziek aan bod komt, maar ook onderwerpen als emoties, planeten, sprookjes en filosoferen.

In februari 2021 zullen alle afleveringen online staan: 

1. Fernando en Piazzolla
2. Fief en Zemlinsky
3. Sarah en Mozart
4. Riquelme en R. Strauss
5. Charlotte en Moesorgsky
6. Rayan, Mehdi en Prokofjev
7. Dieylani en Adams
8. Kees, Laila en Saint-Saëns
9. Lilly, Emilia en Beethoven
10. Benjamin, Jonathan en Prokofjev
11. Celia, Isabel en Stravinsky
12. Ilya en Mahler

Het lesmateriaal bij de filmpjes bestaat uit:

  • achtergrondinformatie over het orkest, de componist, het stuk en het instrument dat centraal staat
  • een luisterfragment uit hetzelfde muziekstuk dat in het filmpje wordt gebruikt (ander fragment), waarbij de leerlingen zelf hun eigen fantasie kunnen maken
  • extra opdrachten die vakoverschrijdend zijn en gelieerd aan het filmpje, gedifferentieerd aangeboden voor groepen 4-8.

Deel: