Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest
musician.image.alt

terug

Semyon
Bychkov

dirigent

Als leerling van de legendarische Russische pedagoog Ilya Musin behoort Semyon Bychkov tot het selecte gezelschap van grote dirigenten dat werd opgeleid aan het Conservatorium van Leningrad.

In 1975 vertrok hij op 22-jarige leeftijd naar de Verenigde Staten voor een internationale carrière, vrij van de beperkingen van het Sovjetregime.Hij maakte naam als music director van het Grand Rapids Symphony Orchestra en het Buffalo Philharmonic Orchestra. Later werd hij chef-dirigent van het Orchestre de Paris.

In 1997 werd hij chef-dirigent van het WDR Sinfonieorchester Köln, het jaar daarop tevens en van de Semperoper in Dresden. Na acht jaar zonder vaste verplichtingen begint hij in 2018/2019 als chef-dirigent van het Tsjechisch Philharmonisch Orkest.

Naast het symfonisch repertoire vormt opera een belangrijk onderdeel in zijn loopbaan. In 2003 maakte Semyon Bychkov zijn debuut in Covent Garden met Elektra van Richard Strauss. Hij leidde producties bij de Metropolitan Opera in New York, de Opéra de Paris, de Staatsoper Wien, de Scala in Milaan en de Salzburger Festspiele.

Semyon Bychkov wordt regelmatig uitgenodigd door onder meer de Wiener en de Berliner Philharmoniker, het Gewandhausorchester Leipzig en de symfonieorkesten van Chicago en San Francisco. Hij bekleedt de Klemperer leerstoel aan de Royal Academy of Music in Londen en de Guther Wand leerstoel bij de BBC Symphony Orchestra waarmee hij jaarlijks te gast is bij de BBC Proms. Bij de International Opera Awards 2015 werd hij benoemd tot dirigent van het jaar.

Bij het Koninklijk Concertgebouworkest debuteerde Semyon Bychkov al in 1984. In november 2016 keerde hij terug voor drie concerten met Emanuel Ax met werken van Mahler, Mozart en Weber in Amsterdam, Wenen en Bratislava. Diezelfde maand dirigeerde hij het orkest in Theatrum bestiarum van Detlev Glanert en De Vijfde symfonie van Mahler in Amsterdam, Washington en New York.