Nieuws

Nieuwsoverzicht

Simone Lamsma vervangt Janine Jansen in Opening Night

12 september 2019

Tijdens de Opening Night van het Concertgebouworkest op vrijdag 13 september valt de violiste Simone Lamsma in voor Janine Jansen, die heeft laten weten zich met spijt terug te moeten trekken voor het concert. Zij is ziek geworden en het is voor haar onmogelijk om te reizen.

Violiste Simone Lamsma (foto: Otto van den Toorn)
Violiste Simone Lamsma (foto: Otto van den Toorn)

De Nederlandse topvioliste Simone Lamsma neemt het solistische deel van het programma, onder leiding van Elim Chan, ongewijzigd over. Zij soleert in Tsjaikovski’s Vioolconcert. Daarna klinken van dezelfde componist de Fantasie-ouverture ‘Romeo en Julia’ en delen uit het ballet Het zwanenmeer. Lamsma heeft in 2012 bij het Concertgebouworkest gesoleerd in het Vioolconcert van William Walton onder leiding van Cornelius Meister, en speelt op vrijdag 10 januari 2020 het Vioolconcert van Britten met het orkest onder leiding van Jaap van Zweden.

Simone Lamsma begon op vijfjarige leeftijd met vioolspelen en verhuisde op haar elfde naar Engeland om aan de Yehudi Menuhin School te studeren bij Hu Kun. Ze vervolgde haar opleiding aan de Royal Academy of Music bij Hu Kun en Maurice Hasson.

In 2003 won ze het Nationaal Vioolconcours ‘Oskar Back’ en in 2004 de Benjamin Britten International Violin Competition, waarna ze uitgroeide tot een veelgevraagd violiste.

Haar repertoire bestaat uit meer dan zestig vioolconcerten, waaronder een aantal hedendaagse werken, zoals het speciaal voor haar geschreven vioolconcert And the centuries surround me with fire... van Matijs de Roo.

Lamsma soleerde bij orkesten over de hele wereld, zoals het Chicago Symphony Orchestra, The Cleveland Orchestra, het Radio Filharmonisch Orkest en het Hong Kong Philharmonic Orchestra. Zij maakte bij de New York Philharmonic onder leiding van Jaap van Zweden haar debuut in november 2018. Naast de regelmatige samenwerking met Jaap van Zweden, werkte Simone Lamsma met vele andere eminente dirigenten, onder wie Vladimir Jurowski, Sir Neville Marriner, Yannick Nézet-Séguin en Jukka-Pekka Saraste.

Als toegewijd kamermusicus speelde zij recitals in Wigmore Hall in Londen en Carnegie Hall in New York met pianist Robert Kulek.

Deel: