Pers

Persoverzicht

Start verkoop nieuwe seizoen

11 augustus 2020

Het Koninklijk Concertgebouworkest is verheugd de eerste helft van het nieuwe, aan de coronaregels aangepaste seizoen 2020/2021 aan te kunnen kondigen. De losse kaartverkoop gaat van start op 24 augustus. Al eerder, op 17 augustus, kunnen schenkers en abonnees kaarten bestellen.

(Foto: Renske Vrolijk)
(Foto: renske vrolijk)

 

Bij de programmering tot en met december is rekening gehouden met het feit dat er veel minder bezoekers in de Grote Zaal kunnen dan gewoonlijk. De concerten zijn korter dan anders, hebben geen pauze en worden veelal vaker uitgevoerd. Ook zijn de series losgelaten. 

Extra concerten

Er zijn enkele nieuwe concertprogramma’s ingelast. Zo begint het seizoen – nu de zomertournee en de concerten in het kader van de BankGiro Loterij Zomerconcerten zijn weggevallen - met extra ingelaste concerten in de Grote Zaal in augustus en september. De concerten van 20, 26 en 27 augustus zijn speciaal voor mensen die de afgelopen periode van grote betekenis zijn geweest voor het Concertgebouworkest; op 23 augustus om 21.15 uur verwelkomt het orkest leden van jongerenvereniging Entrée. Voor de overige concerten kunnen kaarten worden aangeschaft.

Op 20 en 23 augustus vangt het seizoen aan met een nieuw opdrachtwerk van JacobTV, WHO, WHAT, WHERE, WHEN, WHY?, waarmee de Nederlandse componist reageert op de veranderde wereld sinds de corona-uitbraak, en Beethovens Derde symfonie, ‘Eroica’ onder leiding van François-Xavier Roth. 

Op 26, 27, 28 en 29 augustus vinden concerten plaats (de laatste twee openbaar) met Rachmaninoffs Tweede symfonie onder leiding van Andris Nelsons. Het concert van vrijdag 28 augustus, dat aanvangt om 12.00 uur, wordt live gestreamd via concertgebouworkest.nl en de Facebook- en YouTube-kanalen van het orkest.

Op 2, 3 en 4 september leidt Philippe Herreweghe Haydns Symfonie nr. 96‘The Miracle’ en Schuberts Zesde symfonie.

Op 30 september en 1 oktober vinden er extra concerten in kamerorkestbezetting plaats, geleid door violist Pekka Kuusisto.

Nieuw is de komst van Gustavo Dudamel, voor het eerst sinds 2013, die op 26 en 27 november werken van Beethoven, Wagner en Richard Strauss zal leiden.  

Geen Opening Night, wel Gershwin

In plaats van de Opening Night wordt op 10 en 11 september een programma onder leiding van Alan Gilbert uitgevoerd met werken van George Gershwin. Pianist Stefano Bollani soleert in Rhapsody in Blue, daarnaast klinken Gershwins Cuban Overture en de suite uit Porgy and Bess, getiteld Catfish Row. Het concert van 11 september 21.15 uur is openbaar.

Aangepaste programma’s

Bij de overige concerten is de oorspronkelijke programmering zo veel mogelijk het uitgangspunt geweest.

De programma’s onder leiding van Semyon Bychkov (16, 17, 18 en 20 september), Klaus Mäkelä (24 en 25 september), Riccardo Minasi (16 en 18 oktober) en Daniel Harding (4, 5, 11 en 12 november) zijn deels aangepast. Dat geldt ook voor de concerten onder leiding van Gustavo Gimeno op 7, 8, 9 en 11 oktober, waarvoor Beethovens vijf pianoconcerten met Krystian Zimerman als solist de ruggengraat vormen, en de programma’s onder leiding van Antony Hermus (3 en 4 december), Valery Gergiev (16 en 17 december) en Fabio Luisi (23 en 25 december).

Vooral de werken met een bezetting die te groot is om met voldoende afstand tussen de musici uit te voeren vervallen ten gunste van kleiner bezette werken. Dat heeft geleid tot een geheel nieuw programma onder leiding van Cristian Macelaru op 22 en 23 oktober met werken van Enescu, Wagner en Elgar, en Mahlers Vierde symfonie (in plaats van de te groot bezette Eerste) op 29, 30 en 31 oktober onder Daniel Harding. Dirigent Iván Fischer en sopraan Miah Persson voegen zich op 11 en 12 december bij het orkest voor een verrassingsprogramma.

-----

Meer informatie over uw bezoek aan Het Concertgebouw

In Het Concertgebouw is met de brede gangen, grote foyers en ruime concertzaal gelukkig voldoende ruimte om afstand van elkaar te bewaren. Wij kunnen ons voorstellen dat u nog vragen heeft over uw bezoek aan Het Concertgebouw. Op de website van Het Concertgebouw vindt u de meest actuele antwoorden op veelgestelde vragen − variërend van de luchtventilatie tot het drankje inclusief.

Voor meer vragen en antwoorden kunt u terecht op concertgebouworkest.nl/faq. De medewerkers van onze klantenservice staan u van maandag tot en met vrijdag van 09.30 tot 15.30 uur graag te woord via 020 305 1015 of via klantenservice@concertgebouworkest.nl.

Deel: