Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest
musician.image.alt

terug

Stéphane
Denève

Stéphane Denève werd geboren in het Noord-Franse Tourcoing. Hij studeerde af aan het conservatorium van Parijs en werkte al vroeg in zijn carrière met dirigenten als Georg Solti, Georges Prêtre en Seiji Ozawa.

Hij is chef-dirigent van de Brussels Philharmonic en eerste gastdirigent van The Philadelphia Orchestra. Als groot voorvechter van hedendaagse muziek is hij bovendien directeur van het Centre for Future Orchestral Repertoire in Brussel. Recent is Stéphane Denève benoemd tot Music Director van de St. Louis Symphony, waarmee hij in 2019/2020 David Robertson opvolgt.

Eerder was Stéphane Denève chef-dirigent van het Radio-Sinfonieorchester Stuttgart en het Royal Scottish National Orchestra.

Operaproducties leidde hij bij de Royal Opera, bij de Opéra National de Paris, bij De Munt in Brussel, op het Glyndebourne Festival, in la Scala in Milaan en bij De Nationale Opera. Als gastdirigent stond hij voor onder meer de Wiener Symphoniker, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, het London Symphony Orchestra, de symfonieorkesten van Boston en Chicago en The Cleveland Orchestra.

Bij het Koninklijk Concertgebouworkest maakte hij in 2013 een overtuigend debuut met Frank Martins Golgotha. In 2015 keerde hij terug met Brahms en Fauré. Een jaar later dirigeerde hij het orkest in werken van Smit, Roussel en Ravel. Het recentste optreden met het orkest was in december 2017 met Sibelius’ Tweede symfonie en een opdrachtwerk van Tüür, Solastalgia.