Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest

Talentontwikkeling

Het orkest draagt bij aan talentontwikkeling door middel van zijn eigen orkestacademie, masterclasses, en samenwerkingen met andere muziekinstellingen, waaronder het Conservatorium van Amsterdam, het Leerorkest en Het Concertgebouw.

Academie

De Academie van het Koninklijk Concertgebouworkest biedt elk seizoen plaats aan enkele jonge, zeer getalenteerde musici, die deelnemen aan producties terwijl ze worden begeleid door leden van het orkest. Samen met orkestleden spelen ze kamermuziekconcerten op diverse locaties. Daarnaast volgen zij lessen, workshops en trainingen.

De orkestacademie heeft sinds zijn oprichting in 2003 al vele succesvolle beroepsmusici afgeleverd. De meesten spelen in beroepsorkesten; maar liefst zes van hen maken inmiddels deel uit van het Concertgebouworkest.

De academisten van seizoen 2017/2018
 • Caspar Horsch, viool
 • Ana Nedobora, viool
 • Elisa Karen Tavenier, altviool
 • Clément Peigné. cello
 • José Moreira, contrabas
 • Pedro Freire, trompet
 • Daniel Quiles Cascant, trombone
Studenten RCO Orkestacademie 2016-2017 © Renske Vrolijk
Studenten van de Orkestacademie seizoen 2016/2017. Vlnr: Liselotte Schricke, fluit; Klara Wincor, cello; Carlos Ferreira, klarinet; Koen Stapert, viool;Elise Besemer, viool; Oriane Pocard Kieny, altviool; Felix Lashmar, contrabas (© Renske Vrolijk)

Programma

Academist van seizoen 2015-2016 Boris Nedialkov speelt mee met het orkest

De academieleergang van het Koninklijk Concertgebouworkest beslaat één seizoen waarin de academist maximaal 12 orkestprogramma’s meespeelt onder leiding van vooraanstaande dirigenten en begeleid wordt door mentoren uit het orkest. Ook verzorgen academisten kamermuziekconcerten met leden van het orkest en studenten van het de Muziekkapel Koningin Elisabeth. Verder volgt de academist:

 • 20 individuele lessen bij concertmeesters, aanvoerders en overige leden van het orkest
 • een masterclass met de Artist in Residence
 • 2 auditietrainingen
 • 5 sessies mentale training
 • Alexandertechniek/Feldenkrais Methode/Yoga
 • educatie (creative learning), educatieve concerten op o.a. scholen
 • improvisatie
 • samenwerken met een componist

Gedurende het academieseizoen (september-juni) ontvangt de academist een maandelijks toelage. De academist wordt geacht in Amsterdam te wonen. Positieve afronding van de academieleergang geeft de academist drie jaar recht op een voorrangspositie bij het proefspelen voor het Koninklijk Concertgebouworkest.

Masterclasses

Cadet uit Zuid-Afrika speelt met leden van de Orkestacademie

In de steden waar het Koninklijk Concertgebouworkest 'in residence' is (Londen, Parijs, Brussel en Frankfurt) en in landen waar een het orkest een vriendenvereniging heeft (Zwitserland, Groot-Brittannië, Frankrijk, België en de VS) geven orkestleden individuele masterclasses aan muziekstudenten. Ook worden tijdens tournees masterclasses bij jeugdorkesten gegeven.

De wereldtournee van 2013 leidde zo bijvoorbeeld tot sterke educatieve banden met het opleidingsprogramma van het KwaZulu-Natal Symfonieorkest.

Jonge dirigenten

De jonge dirigent Jiří Rožeň krijgt les van chef-dirigent Daniele Gatti tijdens de masterclass dirigeren in 2017 (foto: Mladen Pikulic)
De jonge dirigent Jiří Rožeň krijgt les van chef-dirigent Daniele Gatti tijdens de masterclass dirigeren in 2017 (foto: Mladen Pikulic)

Ten slotte biedt het Koninklijk Concertgebouworkest kansen aan jonge dirigenten.

Regelmatig organiseert het Koninklijk Concertgebouworkest een masterclass directie. In 2012 deelde Mariss Jansons zijn kennis met de Hongaar Gergely Madaras, de Chinees Yu Lu en de Brit Alexander Prior. In 2015 werkte Valery Gergiev samen met het Concertgebouworkest om een drietal jonge directietalenten verder zich te ontwikkelen in hun carrière, te weten Joshua Weilerstein, Ben Gernon en Zaurbek Gugkaev. Aan het einde van seizoen 2016/2017 nam Daniele Gatti Sergey Neller, Valentina Peleggi, Jiří Rožeň  en Dawid Runtz onder zijn hoede.

Op 25 en 26 juni 2018 vindt de volgende masterclass plaats onderleiding van Daniele Gatti.

Kijk de Masterclass dirigeren 2017