Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest
musician.image.alt

terug

Thomas
Hengelbrock

dirigent

Thomas Hengelbrock is sinds 2011 chef-dirigent van het NDR Sinfonieorchester in Hamburg. Sinds 2016 is hij bovendien chef associé van het Orchestre de Paris.

De Duitser begon als violist. Dirigeren deed hij in eerste instantie als assistent van Witold Lutosławski en Antal Doráti.

Van 1988 tot 1991 werkte hij met de Amsterdamse Bach Solisten. Hengelbrock was (mede)oprichter van verschillende muziekgezelschappen, met name het Balthasar-Neumann-Chor en -Ensemble, waarmee hij op historisch verantwoorde wijze muziek van alle perioden uitvoert. Het werd zijn handelsmerk. Zo liet hij in 2004 en 2007 Verdi’s opera’s Rigoletto en Falstaff op authentieke instrumenten spelen.

Thomas Hengelbrock voerde de regie over diverse opera’s en werkte samen met acteur Klaus Maria Brandauer aan ensceneringen van werken van Beethoven en Grieg. Daarnaast is hij geïnteresseerd in hedendaagse muziek en muziektheater. In 2011 debuteerde Thomas Hengelbrock op de Bayreuther Festspiele met Wagners Tannhäuser.

Hengelbrock is bij buitenlandse orkesten en operagezelschappen een graag geziene gastdirigent. Bij het Koninklijk Concertgebouworkest maakt hij zijn debuut in het najaar van 2014 met werken van Haydn en Schumann. Op 14 september 2017 dirigeerde hij het orkest tijdens de RCO Opening Night in verschillende werken van Mozart met sopraan Diana Damrau en in Dvořáks Achtste symfonie.