Nieuws

Nieuwsoverzicht

Thomas Søndergård vervangt Xian Zhang

16 september 2016

Dirigente Xian Zhang heeft de concerten met het Koninklijk Concertgebouworkest op 22 en 23 september helaas moeten afzeggen. Gelukkig is Thomas Søndergård bereid gevonden het programma over te nemen.

Thomas Søndergård (1969) werd geboren in Holstebro, Denemarken en studeerde slagwerk aan de Koninklijke Deense Muziekacademie. Van 1989 tot 1992 was hij paukenist in het European Union Youth Orchestra, waarna hij paukenist werd van het Koninklijk Deens Orkest (Det Kongelige Kapel) in Kopenhagen.

Thomas Søndergård © Andy Buchanan

Met dirigeren begon hij op de leeftijd van 27 jaar, onder supervisie van Alexander Polianichko, Yves Abel en Graham Bond. In 2009 werd hij benoemd tot eerste dirigent van het Noors Radio Orkest, een positie die hij tot 2012 bekleedde. Een invalbeurt bij het BBC National Orchestra of Wales leidde tot zijn aanstelling als eerste dirigent aldaar. Zijn contract is er onlangs verlengd tot ten minste 2018.

Daarnaast is Søndergård eerste gastdirigent bij het Royal Scottish National Orchestra. Gastdirigentschappen voerden hem naar onder meer het Gewandhausorkest Leipzig en het Mahler Chamber Orchestra. In ons land stond hij voor het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Bij het Koninklijk Concertgebouworkest maakt Thomas Søndergård zijn debuut.

Deel: