Pers

Persoverzicht

Tournee Concertgebouworkest naar Polen, de Baltische staten en Scandinavië

23 oktober 2018

Tussen 6 en 13 november onderneemt het Concertgebouworkest een tournee naar Polen, de Baltische Staten en Scandinavië in het kader van zijn ambitieuze tourneeproject  Concertgebouworkest meets Europe.

Het orkest treedt achtereenvolgens op in Wrocław (Polen), Vilnius (Litouwen), Riga (Letland), Tallinn (Estland), Helsinki (Finland), Göteborg (Zweden) en Kopenhagen (Denemarken). Het openingswerk wordt steeds samen met een jeugdorkest uit het desbetreffende land uitgevoerd (Side by Side).

Litouwen en Estland worden voor het eerst in de geschiedenis door het Concertgebouworkest bezocht. 

Dirigenten en programma’s

Philippe Herreweghe dirigeert de concerten in Polen, Litouwen, Letland en Finland. Het Side by Side uitgevoerde werk is daar Webers Ouverture ‘Oberon’, waarna het orkest Beethovens Vierde pianoconcert uitvoert met Yefim Bronfman als solist, gevolgd door Brahms’ Tweede symfonie.

In Estland, Zweden en Denemarken leidt Dima Slobodeniouk het orkest. In de twee eerstgenoemde landen klinkt Zemlinsky’s Lustspielouvertüre als Side by Side uitgevoerd openingswerk, gevolgd door Richard Strauss’ Don Juan en Tod und Verklärung en Bergs Sonate, op. 1 in de orkestratie van Theo Verbey. In Denemarken klinken Webers Ouverture ‘Oberon (Side by Side), Beethovens Vierde pianoconcert met Yefim Bronfman, Zemlinsky’s Lustspielouvertüre en Strauss’ Tod und Verklärung.

Zemlinsky’s Lustspielouvertüre, gecomponeerd in 1894-95, is een recent postuum uitgegeven werk dat nog zeer weinig uitgevoerd is en dit seizoen voor het eerst bij het Concertgebouworkest op het programma staat.

Voltooiing Concertgebouworkest meets Europe

Concertgebouworkest meets Europe, waarbij het orkest optreedt in alle 28 lidstaten van de Europese Unie in het tijdsbestek van tweeënhalf seizoen, ging van start in augustus 2016. Het tourneeproject wordt later deze maand afgesloten met een concert in Zagreb, Kroatië.

Deel: