Tsjaikovsky: Symfonie nr. 2 'Kleinrussische'

Gratis

Steun het orkest

Mocht u het Concertgebouworkest willen steunen in deze onzekere tijden, bijvoorbeeld door een eenmalige donatie, dan zijn wij u daar zeer dankbaar voor.

lees meer over schenken

Gespeelde werken

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski Symfonie nr. 2

Deze video bekijken?

Om de video’s te bekijken dient u ingelogd te zijn. Indien u geen account heeft, kunt u hier een nieuw account aanmaken.
Inloggen

Beschrijving

John Eliot Gardiner dirigeert het Concertgebouworkest in Tsjaikovski’s Tweede symfonie. Tsjaikovski had Oekraïense (voorheen ‘Klein-Rusland’) volksliedjes in de symfonie verwerkt – vandaar de bijnaam ‘Kleinrussische’.

Tsjaikovski’s Tweede symfonie ‘Kleinrussische’

Met zijn Tweede symfonie maakte Pjotr Iljitsj Tsjaikovski een goede beurt bij de groep Russische nationalistische componisten, het ‘Machtige Hoopje’. Tijdens een feestje bij Rimski-Korsakov speelde Tsjaikovski op de piano de Finale voor en ‘… het hele gezelschap scheurde me van verrukking bijkans aan stukken’. Het was geen wonder: Tsjaikovski’s Tweede symfonie was weliswaar op een westerse manier gecomponeerd, maar er waren Oekraïense (voorheen ‘Klein-Rusland’) volksliedjes in verwerkt – vandaar dat de Tweede symfonie de bijnaam ‘Kleinrussische’ kreeg.

John Eliot Gardiner, dirigent

Sinds 1994 stond Sir John Eliot Gardiner diverse malen voor het Concertgebouworkest. Gardiner is een van de meest veelzijdige Britse dirigenten van deze tijd. Hij wordt gezien als een sleutelfiguur in de ontwikkeling van de historische uitvoeringspraktijk, van de vroege Barok tot en met de twintigste eeuw. John Eliot Gardiner is oprichter en artistiek directeur van The Monteverdi Choir, de English Baroque Soloists en het Orchestre Révolutionnaire et Romantique.

Lees meer

Populair