Pers

Persoverzicht

Tweede editie Concertgebouworkest Young gaat door

15 juni 2021

Jeugdorkest voor verborgen talenten uit heel Europa komt in augustus 2021 bij elkaar

Het in 2019 zo succesvol gelanceerde Concertgebouworkest Young gaat zijn tweede editie beleven. Concertgebouworkest Young is het jeugdorkest voor verborgen talenten: jonge musici tussen 14 en 18 jaar uit heel Europa die een steuntje in de rug verdienen. Na een intensief zomerprogramma zullen ze zich op 19 en 21 augustus onder leiding van Daniel Harding als een echt orkest, dat met 24 nationaliteiten de diversiteit van Europa reflecteert.

Zomerprogramma

Op 5 augustus komen 72 jonge getalenteerde musici van uit alle uithoeken van Europa naar Akoesticum in Ede. Ze waren geselecteerd voor de editie 2020 van Concertgebouworkest Young, maar die werd vanwege corona uitgesteld. Gelukkig hebben ze het afgelopen seizoen veel online lessen gekregen. Maar liefst 35 leden van het Concertgebouworkest hebben zich daarvoor ingezet. In augustus komen de jonge musici dus goed voorbereid bijeen.

Het zomerprogramma in Ede omvat groeps- en orkestrepetities, kamermuziek, coaching-sessies en workshops door professionele workshopleiders en lessen van musici van het Concertgebouworkest. Een speciaal in samenwerking met United World Colleges Nederland ontwikkeld programma stimuleert via de muziek ook gemeenschapszin, democratisch denken en de persoonlijke ontwikkeling van de jongeren.

Op zaterdagochtend 14 augustus geven de blazers een openluchtconcert in Velp, die middag spelen de strijkers in Akoesticum.

Concerten als jeugdorkest

Op 19 augustus presenteert Concertgebouworkest Young zich als orkest in Het Concertgebouw. In het kader van de BankGiro Loterij ZomerConcerten worden onder leiding van Daniel Harding twee korte concerten gegeven. Om 19.00 uur klinkt Widmanns Con brio gevolgd door Beethovens Vierde pianoconcert met als solist Paul Lewis. Om 21.15 uur wordt het werk van Widmann gevolgd door Brahms’ Tweede symfonie. Op 21 augustus gaat Young op tournee: dan speelt het jeugdorkest in de Philharmonie in Keulen.

Na afloop nemen de deelnemers de gedachte achter Young - talentontwikkeling, diversiteit en de verbinding met de maatschappij – als actieve ambassadeurs mee terug naar hun eigen land.

Daniel Harding over Young

Dirigent Daniel Harding roemt de ideeën achter Concertgebouworkest Young. ‘Ik ben heel enthousiast over het feit dat de deelnemers van zulke verschillende achtergronden komen en zo veel verschillende invloeden en ideeën meebrengen. Ze zullen zo gretig zijn om van elkaar te leren! En doordat ze daarnaast worden begeleid door musici van zo’n hoog niveau, met zoveel ervaring in het orkestspel, biedt Young hen een unieke en ongelofelijk waardevolle kans.’

Concertgebouworkest Young is alleen mogelijk dankzij de genereuze steun van particuliere schenkers, fondsen en corporate partners.

Deel: