Pers

Persoverzicht

Unieke uitwisseling orkestacademies Amsterdam en München

17 mei 2019

Concertgebouworkest en Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks helpen elkaars jonge talenten

De orkestacademies van het Concertgebouworkest in Amsterdam en het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks in München wisselen in mei en juni 2019 enkele jonge musici uit. Een dergelijke samenwerking tussen orkestacademies - waarin grote orkesten zelf jong talent opleiden - is uniek. Het is voor jonge musici een uitgekiende mogelijkheid om mee te maken hoe het er bij andere orkesten aan toe gaat.

Van 21 mei tot 2 juni zullen violiste Coraline Groen en celliste Victoria Constien van de Amsterdamse Concertgebouworkest Academie de academie van het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks bezoeken. Ze draaien een week mee met het orkest zelf, dat onder leiding van dirigent Herbert Blomstedt werken van Sibelius, Stenhammar en Mendelssohn repeteert en uitvoert, en spelen een kamermuziekconcert samen met de academisten uit München.

Twee academisten uit München komen op 11 juni naar Amsterdam. Ze krijgen les van leden van het Concertgebouworkest, doen mee aan een kamermuziekproject en zullen met het orkest onder leiding van Semyon Bychkov werken van Glanert, Tsjaikovski en Smetana repeteren en uitvoeren. Op 21 juni zijn ze aanwezig bij de certificaatuitreiking van hun Amsterdamse collega’s.

Artistiek directeur Joel Ethan Fried van het Concertgebouworkest: ‘De Concertgebouworkest Academie helpt zeer getalenteerde jonge musici de overstap te maken van student of net afgestudeerde tot professionele orkestmusicus. Ze krijgen bijvoorbeeld lessen, masterclasses, auditietraining, bewegings- en houdingstraining en geven concerten in kamermuziekverband. Maar het belangrijkste element is het deelnemen aan repetities en concerten van het orkest. Nu, voor de eerste keer, mogen academisten van het Concertgebouworkest meedraaien met het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks en spelen twee academisten van het orkest in München repetities en concerten mee met het Concertgebouworkest. Zo wordt de academie-ervaring nog leuker en waardevoller. De jonge musici leren hoe een ander toporkest werkt: hoe er gerepeteerd wordt, wat er anders is aan de klankcultuur en de speeltradities, wat daar gebeurt in een concert. Het Concertgebouworkest is trots op deze nieuwe samenwerking met een van de vier beste orkesten in Europa.’ 

Deel: