Nieuws

Nieuwsoverzicht

Unieke uitwisseling orkestacademies Amsterdam en München

17 mei 2019

De orkestacademies van het Concertgebouworkest in Amsterdam en het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks in München wisselen in mei en juni 2019 enkele jonge musici uit.

Orkestacademie 2019/2020 (foto: Renske Vrolijk)
Orkestacademie 2019/2020

Deze samenwerking tussen orkestacademies - waarin grote orkesten zelf jong talent opleiden - is uniek. Het is voor jonge musici een uitgekiende mogelijkheid om mee te maken hoe het er bij andere orkesten aan toe gaat.

Van 21 mei tot 2 juni bezoeken violiste Coraline Groen en celliste Victoria Constien van de Amsterdamse Concertgebouworkest Academie de academie van het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks.

Het programma bevat onder meer een kamermuziekconcert, waarbij de academisten Schuberts Strijkkwintet in C groot (D 956) uitvoeren in een kasteel. Ook draaien de academici een week mee met het orkest zelf, onder leiding van dirigent Herbert Blomstedt.

Twee academisten uit München komen op 11 juni naar Amsterdam om de laatste twaalf dagen van het academieseizoen mee te beleven. Zo krijgen ze les van leden van het Concertgebouworkest en zullen ze met het orkest onder leiding van Semyon Bychkov werken van Glanert, Tsjaikovski en Smetana repeteren en uitvoeren.

Op 21 juni zijn de Duitse academisten aanwezig bij de certificaatuitreiking van hun Amsterdamse collega’s. 

Artistiek directeur Joel Ethan Fried van het Concertgebouworkest:

‘De Concertgebouworkest Academie helpt zeer getalenteerde jonge musici de overstap te maken van student of net afgestudeerde tot professionele orkestmusicus.

Ze krijgen bijvoorbeeld lessen, masterclasses, auditietraining, bewegings- en houdingstraining en geven concerten in kamermuziekverband. Maar het belangrijkste element is het deelnemen aan repetities en concerten van het orkest.

Nu, voor de eerste keer, mogen academisten van het Concertgebouworkest ruim een week meedraaien met het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks en spelen twee academisten van het orkest in München repetities en concerten mee met het Concertgebouworkest.

Zo wordt de academie-ervaring nog leuker en waardevoller. De jonge musici leren hoe een ander toporkest werkt: hoe er gerepeteerd wordt, wat er anders is aan de klankcultuur en de speeltradities, wat daar gebeurt in een concert.

Het Concertgebouworkest is trots op deze nieuwe samenwerking met een van de vier beste orkesten in Europa.’

Deel: