Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest
musician.image.alt

terug

Vadim
Gluzman

Viool

Vadim Gluzman is een graag geziene gast bij het Gewandhausorchester Leipzig, het London Symphony Orchestra, het Chicago Symphony Orchestra en andere vooraanstaande orkesten onder leiding van dirigenten als Neeme Järvi, Michael Tilson Thomas en Semyon Bychkov.

Diverse componisten schreven nieuwe werken voor de Israëlische violist, die een pleitbezorger is voor moderne muziek. Hij gaf live dan wel opgenomen premières van composities van Sofia Goebaidoelina, Giya Kancheli, Pēteris Vasks, Michael Daugherty en Lera Auerbach.

Als kamermusicus trad Vadim Gluzman op tijdens de muziekfestivals van Verbier, Tanglewood, Ravinia en Lockenhaus. Samen met pianiste Angela Yoffe, zijn echtgenote en recitalpartner, richtte hij in Chicago het North Shore Chamber Music Festival op.

Gluzman werd in 1973 geboren in de voormalige Sovjet-Unie en verhuisde in 1990 naar Israël, waar hij een leerling van Yair Kless werd. Vervolgens studeerde hij bij Arkady Fomin in Dallas en bij Dorothy DeLay en Masao Kawasaki aan de Juilliard School in New York. Daarenboven genoot hij als jonge violist begeleiding van de illustere Isaac Stern. In 1994 ontving hij de prestigieuze Henryk Szeryng Foundation Career Award.

Vadim Gluzman is in seizoen 2017-18 voor het eerst te gast bij het Koninklijk Concertgebouworkest.

De violist bespeelt de ‘ex-Leopold Auer’-stradivarius uit 1690, ter beschikking gesteld door de Stradivari Society of Chicago.