Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest

Pers

Persoverzicht

Vincent Cortvint solist in gloednieuw piccoloconcert

24 november 2017

Koninklijk Concertgebouworkest brengt wereldpremière Erkki-Sven Tüür

Op 6 en 7 december 2017 brengt het Koninklijk Concertgebouworkest het piccoloconcert Solastalgia van de Estse componist Erkki-Sven Tüür in première. Solist is Vincent Cortvrint, piccolospeler van het orkest. De muzikale leiding is in handen van Stéphane Denève. Op het programma staan tevens Ma mère l’oye van Maurice Ravel en de Tweede symfonie van Jean Sibelius.

Veelzijdig, kleurrijk, persoonlijk

Erkki-Sven Tüür, een van de succesvolste componisten uit de Baltische staten, schreef Solastalgia speciaal voor het Concertgebouworkest en zijn piccolospeler Vincent Cortvrint.

Het was Cortvint zelf die vorig jaar besloot zijn twintigjarig jubileum bij het orkest te vieren met een nieuw opdrachtwerk. ‘Voor piccolo en orkest is bijna niets geschreven en nieuwe muziek vind ik geweldig’, aldus Cortvrint in Preludium. ‘Toen ben ik op artistiek directeur Joel Ethan Fried afgestapt met het idee om een componist een opdracht te geven. De muzikale virtuositeit van Erkki-Sven Tüür sprak mij meteen aan. Zijn muziek is veelzijdig, kleurrijk en heel persoonlijk, hij was meteen mijn nummer één.’ 

Solastalgia

De term solastalgia werd bedacht door de Australische ecoloog Glenn Albrecht en verwijst naar het gevoel niet langer thuis te zijn in je eigen omgeving doordat de omgeving dramatisch verandert.

Erkki-Sven Tüür, die op het eiland Hiiumaa in de Oostzee woont, legt uit: ‘Ik merk hoe mijn leven op deze wonderbaarlijke plaats steeds onwerkelijker wordt. (…) Hier ervaar ik het effect van wereldwijde klimaatverandering. Je kunt je nergens verschuilen voor de veranderingen die door menselijke activiteit worden veroorzaakt. Als ik de grootschalige ontbossing hier op Hiiumaa zie, of de onstuitbare opmars van de oliepalmplantages als ik in Zuidoost-Azië op reis ben (…) voel ik een enorme beklemming. (…) Wat ik eigenlijk zeggen wil: de titel van het stuk is niet zomaar een modieus woord met een mooie klank, het is mijn dagelijkse realiteit, het raakt me.’ 

Deel: