Nieuws

Nieuwsoverzicht

Violiste Sylvia Huang finaliste Koningin Elisabethwedstrijd

12 mei 2019

Sylvia Huang, eerste violiste bij het Concertgebouworkest, heeft de finale bereikt van de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool 2019.

Sylvia Huang (foto: Mladen Pikulic)
Sylvia Huang (foto: Mladen Pikulic)

De 25-jarige Huang is de enige Belgische deelnemer aan het prestigieuze concours, én de eerste Belg in tien jaar die erin slaagt de finale te bereiken.

Sylvia Huang werd in 2014 op twintigjarige leeftijd aangenomen bij het Concertgebouworkest en is nog altijd het jongste orkestlid. In het concours neemt ze het op tegen elf andere jonge musici in de finaleweek, die plaatsvindt van 20 tot 25 mei in BOZAR, Brussel. Met het Belgian National Orchestra onder leiding van Hugh Wolff spelen zij een vioolconcert naar keuze en een speciaal voor de gelegenheid gecomponeerd werk van de Finse componist Kimmo Hakola. Sylvia Huang is een van de eersten: op 20 mei speelt ze haar keuzewerk,  Dvořáks Vioolconcert in a klein.

De andere finalisten zijn Stella Chen (VS), Timothy Chooi (Canada), Ioana Cristina Goicea (Roemenië), Luke Hsu (VS), Stephen Kim (VS), Shannon Lee (Canada), Seiji Okamoto (Japan), Júlia Pusker (Hongarije), Eva Rabchevska (Oekraïne), Ji Won Song (Korea) en Yukiko Uno (Japan).

De 24 halvefinalisten traden afgelopen week tweemaal aan voor het publiek in studio 4 van Flagey. Zij brachten een concerto van Mozart met het Koninklijk Kamerorkest van Wallonië en daarnaast een recitalprogramma met pianobegeleiding.

Op Canvas zijn de optredens van Sylvia Huang terug te kijken:

Deel: