Nieuws

Nieuwsoverzicht

Violiste Sylvia Huang wint publieksprijs Koningin Elisabethwedstrijd

26 mei 2019

Sylvia Huang, eerste violiste bij het Concertgebouworkest, heeft op 25 mei 2019 tijdens de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd de publieksprijs gewonnen, de Canvas-Klaraprijs ter waarde van 2.500 euro.

Orkestlid van het Concertgebouworkest Sylvia Huang tijdens de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd 2019 (foto: Bruno Vessiez)
Sylvia Huang tijdens de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd 2019 (foto: Bruno Vessiez)

Daarnaast krijgt ze als finaliste dankzij steun van de Belgische Nationale Loterij 4.000 euro. De eerste prijs ging naar de Amerikaanse Stella Chen.

De 25-jarige Huang was de enige Belgische deelnemer en de eerste Belgische finalist in tien jaar. Met haar vertolkingen van Dvořáks Vioolconcert in a klein en het verplichte Fidl van de Finse componist Kimmo Hakola - beide  met het Nationaal Orkest van België onder Hugh Wolff – gooide ze zeer hoge ogen.

Biografie

Sylvia Huang werd in 2014 op twintigjarige leeftijd aangenomen bij het Concertgebouworkest en is het jongste orkestlid. De Belgische violiste Sylvia Huang leerde het vak van haar vader en studeerde verder aan de Académie des Arts de la Ville de Bruxelles.

Ze won eerste prijzen op de National Musical Competition Belfius Classics (2004) en de Lions European Musical Competition en deed orkestervaring op bij het European Union Youth Orchestra, het Orchestre Philharmonique du Luxembourg en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

In september 2012 werd Huang tweede violiste bij het Nationaal Orkest van België; anderhalf jaar later werd ze gepromoveerd tot co-solovioliste. Sinds augustus 2014 is Sylvia Huang eerste violiste bij het Concertgebouworkest.

Samen met haar orkestcollega's Mirelys Morgan Verdecia, Martina Forni en Honorine Schaeffer vormt ze het succesvolle GoYa Quartet.

Deel: