Nieuws

Nieuwsoverzicht

Waar luister jij naar?

20 januari 2020

Het Koninklijk Concertgebouworkest wil met zijn nieuwe campagne ‘Waar luister jij naar?’ het draagvlak voor klassieke muziek verbreden. Onderzoek toont aan dat daar grote behoefte aan is.

Waar luister jij naar?
Klassieke muziek helpt te leren luisteren

In onze alsmaar lawaaiigere wereld is luisteren moeilijk geworden. Dagelijks worden we overspoeld met informatie en prikkels. Luisteren we nog wel echt? Luisteren is belangrijk, maar vraagt om aandacht. Het is een kunst. Je moet het oefenen en onderhouden. Klassieke muziek kan mensen leren beter te luisteren – naar zichzelf en naar anderen. Het Concertgebouworkest gelooft in de kracht van klassieke muziek en wil meer mensen die laten ervaren. De kracht om te ontspannen of juist energie op te doen. Naar binnen te keren of te openen. Vreugde of troost te ervaren. Te herinneren en lief te hebben. Daarom moedigt het orkest iedereen aan om open te staan voor klassieke muziek.

Mensen willen graag luisteren maar weten niet waar te beginnen

Een op de drie Nederlanders wil wel luisteren naar klassieke muziek, maar weet niet goed waar te beginnen. Bij de Vierde symfonie van Mahler of bij de Negende symfonie van Beethoven, bij Mozarts Requiem of Don Juan van Richard Strauss? In opdracht van het Concertgebouworkest heeft onderzoeksbureau Totta Research een breed kwantitatief onderzoek gedaan naar het luistergedrag in Nederland. Hieruit blijkt dat de helft van de Nederlanders die niet naar klassieke muziek luisteren er wel voor openstaat. In totaal gaat het om 4,6 miljoen mensen, waaronder relatief veel jongeren. Een groot deel hiervan weet eenvoudig niet waar te beginnen. Wel weten veel mensen wat ze graag zouden vinden in muziek. Nederlanders associëren klassieke muziek het meest met rust, schoonheid en focus. 

Waar luister jij naar?

Om de nieuwe campagne kracht bij te zetten, gaf het orkest bekende en onbekende Nederlanders – onder wie presentator Chris Zegers, zangeres Do, actrice Hanna Verboom en komiek Ruben van der Meer - luisteradvies op maat. Danseres Jeanine, die door een hernia niet meer kan dansen, kan dankzij muziek van Saint-Saëns beter omgaan met haar verdriet. “Het is een soort geleide meditatie. Alle ruis valt weg en je kunt alleen maar in het moment zijn en je mee laten voeren.” Ruben van der Meer krijgt energie van Beethoven. “Haha! Dit is toch geweldig! One nutty ride! Je ziet jezelf op een paard over de hei, zonneschijn, aan het einde wacht je geliefde.”
 
Op waarluisterjijnaar.nl kunnen geïnteresseerden zelf aangeven waar zij behoefte aan hebben, waarna zij een persoonlijk luisteradvies krijgen dat is samengesteld door musici van het Concertgebouworkest. Deze luisterervaringen kunnen daarna gedeeld worden via social media. De campagne bestaat onder meer uit een merkfilm (met tekst en voice-over van Ramsey Nasr), filmpjes van de luisterervaringen van bekende en onbekende Nederlanders, speellijsten op Spotify, radiospotjes, affiches en online communicatie. 
 
Kijk voor meer informatie op waarluisterjijnaar.nl

Deel: