Pers

Persoverzicht

Wagner concertant bij Concertgebouworkest

26 augustus 2019

Daniel Harding dirigeert tweede bedrijf  ‘Tristan und Isolde’

Op zaterdag 31 augustus voert het Concertgebouworkest onder leiding van Daniel Harding het tweede bedrijf van Wagners opera Tristan und Isolde uit met een sterrencast aan vocale solisten. De titelrollen worden vertolkt door tenor Stuart Skelton en sopraan Christine Goerke. De overige solisten zijn mezzosopraan Claudia Mahnke (Brangäne), bas John Relyea (Marke), tenor Mark Omvlee (Melot) en bariton Stefan Astakhov (Kurwenal). Het concert wordt voorzien van boventiteling in Nederlands en Engels.

Het Concertgebouworkest gaf de afgelopen jaren vaker de concertante uitvoeringen van Wagner-opera’s. Der fliegende Holländer (2013), Lohengrin (2015)  en het derde bedrijf van Die Walküre (2016) werden alle veelvuldig geprezen door pers en publiek.

Koortsachtig liefdesdrama

Met Tristan und Isolde schreef Wagner een baanbrekende opera die zeer invloedrijk werd. Het koortsachtige liefdesdrama bevatte allerlei vernieuwingen op het gebied van harmonie, structuur en orkestratie. Het Tweede bedrijf is een van de weinige operabedrijven die in concert op zichzelf kunnen staan. In de muziek staat het contrast tussen licht en duisternis centraal. Vooral vanwege het beroemde liefdesduet (‘Liebesnacht’) vormt het tweede bedrijf het emotionele hart van de opera.

Deel: