Deze zomer vond de eerste editie plaats van Concertgebouworkest Young, het nieuwe Europese jeugdorkest voor musici van 14 tot en met 17 jaar die een steuntje in de rug verdienen. We kunnen terugkijken op een meer dan succesvolle vuurdoop!
Uit honderden aanmeldingen waren 73 jongeren uit 27 landen geselecteerd. Vanaf 7 augustus werden zij in Akoesticum in Ede ondergedompeld in een intensief en inspirerend zomerprogramma met groepsrepetities en kamermuziek met leden van het Concertgebouworkest en orkestrepetities onder leiding van de Amerikaanse dirigent Jim Ross. In workshops door trainers van United World Colleges Nederland droegen het stimuleren van gemeenschapszin en democratisch denken via muziek bij aan de persoonlijke ontwikkeling van de jongeren.
Al gauw groeiden het zelfvertrouwen en de vriendschappen. ‘Ik vind het waanzinnig dat we elkaar kunnen begrijpen’, zegt de Britse violiste Imaan Kashim (leeftijd). ‘De muziek verbindt ons, ook al hebben we allemaal een andere afkomst. De sfeer is geweldig: het voelt als familie.’ Helemaal groot feest werd het toen op 13 augustus het National Youth Orchestra of the USA een ochtend langskwam en Tsjaikovski’s Vijfde symfonie klonk door 192 jonge musici…
Op 18 en 22 augustus traden zes uit het orkest geformeerde ensembles op in het Vondelpark en in de Amsterdamzaal van het Concertgebouworkest. Zij stonden onder leiding van orkestleden Arndt Auhagen, Caroline Strumphler, Borika van den Booren, Guus Jeukendrup, Ronald Karten en Perry Hoogendijk. Ondertussen was de Spaanse dirigent Pablo Heras-Casado gearriveerd en werd het symfonische programma voorbereid.
Op 23 augustus brak de grote dag aan. Onder leiding van Heras-Casado gaven de jongeren, tot een orkest gesmeed en blakend van het muzikale zelfvertrouwen, een wervelend concert in een vrijwel uitverkochte Grote Zaal. Op de wereldpremière van Detlev Glanerts opdrachtcompositie Idyllium volgde Mendelssohns Vioolconcert met Julian Rachlin als solist en de Vijfde symfonie van Tsjaikovski. Een daverend applaus met veel gejoel en gejuich was het gevolg. En niet alleen het publiek was enthousiast. De Volkskrant vond het optreden van de tieners ‘ongelooflijk… een fascinerende prestatie’. En dagblad Trouw repte van ‘orkestrale triomfen bij Young’. De volgende dag vond een al even geslaagd optreden plaats in Flagey in Brussel.
De ideeën achter Young – talentontwikkeling, de verbinding tussen kunst en maatschappij, het koesteren van diversiteit - namen de 73 jongeren na afloop mee terug naar huis. Zij zullen zich nu als eerste lichting Young-ambassadeurs inzetten voor klassieke muziek.
Vanaf half oktober kunnen er online audities worden ingezonden voor de tweede editie.
Concertgebouworkest Young is alleen mogelijk dankzij de genereuze steun van fondsen, particuliere schenkers en Global Partners Concertgebouworkest.
Art Mentor Foundation Lucerne
Dutch Masters Foundation
Peter van Vliet Foundation
Stichting Tull Universal
en fondsen die anoniem wensen te blijven
Richter Fonds
Fréan Visscher Fonds
Kirill Kondrashin Fonds
Steun van particulieren, fondsen en het bedrijfsleven is onmisbaar bij de totstandkoming van Young. Overweegt u bij te dragen en jong, verborgen talent deze unieke kans te bieden? Barbara Ruding bespreekt graag de verschillende mogelijkheden waarop u de volgende edities van Young, in 2020 en 2021, kunt ondersteunen. U kunt contact opnemen via b.ruding@concertgebouworkest.nl of telefonisch via 020 305 10 10.
'Het Concertgebouworkest zet in op minstens drie jaar Young. Top.'
- Frederike Berntsen, Trouw
'(...) dat is de opdracht die het Concertgebouworkest zichzelf heeft gesteld: het verborgen talent van dit continent een kans geven. Jaarlijks. In die opdracht is het meer dan geslaagd.
- Frits van der Waa, De Volkskrant