Nieuws

Nieuwsoverzicht

Young treedt voor het eerst op

13 augustus 2019

Nieuw jeugdorkest voor ‘verborgen talenten’ uit heel Europa geeft concerten in Amsterdam en Brussel

Eerste groepsrepetitie onder leiding van Arndt Auhagen (foto: Milagro Elstak)
Eerste groepsrepetitie onder leiding van Arndt Auhagen (foto: Milagro Elstak)

 

Na een intensief summer camp, dat momenteel in volle gang is, presenteert Concertgebouworkest Young zich binnenkort aan het publiek. Het nieuwe jeugdorkest is bedoeld voor ‘verborgen talenten’ uit heel Europa die een steuntje in de rug verdienen.

Young geeft zijn eerste symfonische concerten op vrijdag 23 augustus in Het Concertgebouw en op zaterdag 24 augustus in Flagey te Brussel. Onder leiding van Pablo Heras-Casado verzorgt het de wereldpremière van Detlev Glanerts opdrachtcompositie Idyllium, gevolgd door Mendelssohns Vioolconcert met Julian Rachlin als solist en de Vijfde symfonie van Tsjaikovski.

Ter voorbereiding geven de 72 jonge musici, verdeeld over vijf grote ensembles, gratis toegankelijke kamermuziekconcerten onder leiding van musici van het Concertgebouworkest in het Vondelpark Openluchttheater (op 18 augustus, www.openluchttheater.nl) en in de Amsterdamzaal op Gabriël Metsustraat 16 (op 22 augustus).

Summer camp

Tijdens het voorbereidende summer camp in Akoesticum - trainingscentrum voor muziek, dans en theater in Ede - krijgen zij groeps- en orkestrepetities, kamermuziek, coachingsessies en workshops door professionele workshopleiders, naast lessen van musici van het Concertgebouworkest. Een speciaal programma, ontwikkeld in samenwerking met United World Colleges Nederland, draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling van de jongeren door het stimuleren van gemeenschapszin en democratisch denken via muziek.

Ambassadeurs

Vanaf het moment dat de deelnemers zich op het podium presenteren, zijn zij ambassadeurs: de gedachte achter Young - talentontwikkeling, diversiteit en de verbinding met de maatschappij - nemen zij vervolgens mee terug naar hun eigen land.

Later in dit seizoen zullen online audities worden gehouden om nieuwe jonge musici te werven voor de editie van volgend jaar. 

Concertgebouworkest Young is alleen mogelijk dankzij de genereuze steun van fondsen en donateurs.

 

Deel: