Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest

Pers

Persoverzicht

Zeer succesvolle start RCO meets Europe

06 juli 2017

Koninklijk Concertgebouworkest vervolgt reeks concerten in alle 28 EU-staten.

In augustus 2016 startte het Koninklijk Concertgebouworkest met zijn ambitieuze tournee naar alle 28 lidstaten van de Europese Unie onder de noemer RCO meets Europe. Het pleidooi voor de verbindende kracht van muziek en het belang van meerstemmigheid heeft internationaal de aandacht getrokken en veel lof van pers en publiek geoogst.

Daarbij speelt het Concertgebouworkest in ieder land een openingswerk van één concert samen met leden van een lokaal jeugdorkest (Side by Side). Ook geven orkestleden in een aantal landen masterclasses. Zo deelt het orkest zijn kennis en ervaring met jongere generaties en gaat het duurzame samenwerkingen aan met jeugdorkesten uit heel Europa.

Emotinonele ontvangst

Het eerste seizoen van RCO meets Europe vond plaats in Ierland, Slovenië, Nederland, België, Luxemburg, Italië, Griekenland, Oostenrijk, Slowakije en Groot-Brittannië.

Voorlopig hoogtepunt was de enthousiaste en emotionele ontvangst van de concerten in Londen. Een trompettiste van het National Youth Orchestra of Great Britain die meespeelde in het openingswerk aldaar, vatte het zo samen: 'I think this tour could open up music to younger people (…) and also prove the Brexit (and all things like that) can be overpowered by music.'

komend seizoen

In het komende seizoen wordt RCO meets Europe vervolgd met optredens in Engeland, Duitsland, België, Roemenië, Hongarije, Spanje, Portugal, Tsjechië en Frankrijk. Daarbij wordt samengewerkt met de volgende jeugdorkesten:

  • 6 september 2017 –  Berlijn, Philharmonie: Bundesjugendorchester
  • 24 september 2017 –  Boekarest, Sala Mare a Palatului: Roemeens Nationaal Jeugdorkest
  • 14 oktober 2017 –  Boedapest, Müpa: Zuglói Filharmónia
  • 20 februari 2018 –  Madrid, Auditorio Nacional de Música: Jeugdorkest van Madrid (JORCAM)
  • 21 februari 2018 –  Lissabon, Fundaçao Calouste Gulbenkian: Gulbenkian Orkestacademie
  • 15 mei 2018 –  Praag, Smetana-zaal: Symfonieorkest van het Praags Conservatorium
  • 17 mei 2018 –  Parijs, Philharmonie: studenten van Pôle Superieur Paris Boulogne-Billancourt

RCO meets Europe zal zijn eindfase ingaan tijdens het najaar van 2018.

essaywedstrijd

Het Koninklijk Concertgebouworkest heeft in het kader van RCO meets Europe een essaywedstrijd uitgeschreven. Jong Europees schrijftalent (18-30 jaar) wordt uitgenodigd om een essay in te sturen over de rol die (klassieke) muziek speelt in het leven van de essayist. Als inspiratie daarvoor gelden essays die in opdracht van het orkest werden vervaardigd door vijf gerenommeerde Europese schrijvers: An De Bisschop, Amparo Serrano de Haro, Dave Sinardet, Erna Hennicot-Schoepges en Lasha Bugadze.

Uit heel Europa ontving het orkest tot nu toe 65 inzendingen van jonge schrijvers. De winnaars zullen worden uitgenodigd voor een geheel verzorgd cultureel weekend in Amsterdam met onder andere een bezoek aan het Concertgebouworkest. Ook worden de beste essays na afloop van RCO meets Europe in een publicatie opgenomen.

idealen

Door middel van RCO meets Europe wil het orkest samen met zijn nieuwe chef-dirigent Daniele Gatti de fundamentele ideeën en idealen benadrukken die de Europeanen verenigen, en die Europa maken tot wat het is.

Jan Raes, algemeen directeur van het Koninklijk Concertgebouworkest: 'Waar crises het zelfbeeld van Europa aantasten kan muziek waar nodig tegenwicht bieden. Muziek kan mensen helpen gedachten, ideeën en gevoelens met elkaar te delen. De gedeelde emotionele ervaring van muziek kan mensen bij elkaar brengen. Orkestmuziek in het bijzonder symboliseert de werkelijke waarde van een 'polyfoon' gevoel van diversiteit.'

UNESCO verleent patronage aan RCO meets Europe. Beschermheer van de tournee is Jean-Claude Juncker, president van de Europese Commissie.

Meer informatie is hier te vinden.

Deel: