Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest
musician.image.alt

terug

Bernard
Haitink

eredirigent, chef-dirigent 1961-1988

Bernard Haitink leidde het Concertgebouworkest voor het eerst in 1956. Van 1961 tot 1988 was hij chef-dirigent, en in 1999 benoemde het orkest hem tot eredirigent.

Na het beëindigen van zijn chefschap in Amsterdam leidde hij ruim veertien jaar lang de Royal Opera in Londen (Covent Garden). Hij was ook music director van de Glyndebourne Festival Opera en chef-dirigent van het London Philharmonic Orchestra, de Sächsische Staatskapelle Dresden en het Chicago Symphony Orchestra.

Als gastdirigent werkt Bernard Haitink met de meest vooraanstaande orkesten wereldwijd. Hij is conductor emeritus van het Boston Symphony Orchestra, beschermheer van het Radio Filharmonisch Orkest en erelid van de Berliner Philharmoniker en het Chamber Orchestra of Europe.

Zijn uitgebreide discografie omvat een groot deel van het symfonisch repertoire en vele opera’s.

Bernard Haitink ontving in zijn loopbaan al vele binnen- en buitenlandse onderscheidingen. In 1969 werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau: in 1980 tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en in 1988, bij zijn afscheid van het Concertgebouworkest, tot Commandeur in de orde van Oranje-Nassau. Op 16 februari 2017 werd Haitink bevorderd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw

In 1991 ontving Haitink de Erasmusprijs. In 2002 kreeg hij van de Britse Koningin de titel Honorary Companion of Honour. In maart 2007 werd hem de Concertgebouw Prijs toegekend. Voor zijn omvangrijke discografie ontving hij in 2016 de Edison Klassiek Oeuvreprijs.

De Eurovisie Kerstmatinees van 1977 tot 1987 brachten Bernard Haitink wereldroem als Mahler-vertolker. De laatste van deze Matinees, met een aangrijpende vertolking van de Negende symfonie – kort voor Haitinks afscheid als chef-dirigent – staat nog menigeen in de herinnering gegrift.

In 2009 keerde hij voor het eerst terug in de Kerstmatinee; sindsdien is hij met regelmaat te gast bij het Koninklijk Concertgebouworkest.