Biografie Koninklijk Concertgebouworkest

Biografie Koninklijk Concertgebouworkest
Het Concertgebouworkest in 1895

Hieronder vindt u de biografie van het Concertgebouworkest in verschillende lengtes om te downloaden.

Koninklijk Concertgebouworkest - 180 woorden

downloaden

Het Koninklijk Concertgebouworkest wordt gerekend tot de absolute wereldtop. Bij de geroemde klank van het orkest speelt de bijzondere akoestiek van Het Concertgebouw een belangrijke rol. Bepalend is ook de invloed van de orkestmusici en de tot nu toe zeven chef-dirigenten: Willem Kes, Willem Mengelberg, Eduard van Beinum, Bernard Haitink, Riccardo Chailly, Mariss Jansons en Daniele Gatti.

In juni 2022 werd aangekondigd dat Klaus Mäkelä zich aan het orkest verbindt als artistiek partner met ingang van het seizoen 2022/2023, en als chef-dirigent vanaf 2027.

Het Concertgebouworkest geeft jaarlijks zo’n 80 concerten in Het Concertgebouw en 40 op andere belangrijke podia. Daarnaast bereikt het muziekliefhebbers wereldwijd met video’s, streams, radio- en tv-uitzendingen en vele honderden cd’s en dvd’s. De Academie van het Concertgebouworkest leidt talentvolle jonge musici op voor het orkestvak. In Concertgebouworkest Young komen verborgen talenten van 14 tot en met 17 jaar uit heel Europa samen.

Het Concertgebouworkest wordt mede gefinancierd door het Ministerie van OCW, de Gemeente Amsterdam, sponsoren, fondsen en vele donateurs wereldwijd. Het grootste deel van de inkomsten wordt gegenereerd door concertopbrengsten in binnen- en buitenland.

Koninklijk Concertgebouworkest - 218 woorden

downloaden

Het Koninklijk Concertgebouworkest wordt gerekend tot de absolute wereldtop. Sinds de oprichting in 1888 werkt het met de meest vooraanstaande dirigenten en solisten. Componisten als Richard Strauss, Gustav Mahler en Igor Stravinsky stonden meer dan eens voor het orkest.

Bij de geroemde klank van het orkest speelt de bijzondere akoestiek van Het Concertgebouw een belangrijke rol. Bepalend is ook de invloed van de orkestmusici en de tot nu toe zeven chef-dirigenten: Willem Kes, Willem Mengelberg, Eduard van Beinum, Bernard Haitink, Riccardo Chailly, Mariss Jansons en Daniele Gatti. In juni 2022 werd aangekondigd dat Klaus Mäkelä zich aan het orkest verbindt als artistiek partner met ingang van het seizoen 2022/2023, en als chef-dirigent vanaf 2027.

Het Concertgebouworkest geeft jaarlijks zo’n 80 concerten in Het Concertgebouw en 40 op andere belangrijke podia. Daarnaast bereikt het muziekliefhebbers wereldwijd met video’s, concertstreams, radio- en tv-uitzendingen en de cd’s en dvd’s op onder meer het label Concertgebouworkest Live. De Academie van het Concertgebouworkest leidt talentvolle jonge musici op voor het orkestvak. In Concertgebouworkest Young komen verborgen talenten van 14 tot en met 17 jaar uit heel Europa samen.

Het Concertgebouworkest wordt mede gefinancierd door het Ministerie van OCW, de Gemeente Amsterdam, sponsoren, fondsen en vele donateurs wereldwijd. Het grootste deel van de inkomsten wordt gegenereerd door concertopbrengsten in binnen- en buitenland.

Koninklijk Concertgebouworkest - 402 woorden

downloaden

Het Koninklijk Concertgebouworkest wordt gerekend tot de absolute wereldtop. Sinds de oprichting in 1888 werkt het met de meest vooraanstaande dirigenten en solisten. Bij het honderdjarig jubileum kreeg het orkest het predicaat Koninklijk. Hare Majesteit Koningin Máxima is beschermvrouwe.

Bij de befaamde orkestklank speelt de bijzondere akoestiek van Het Concertgebouw een belangrijke rol. Even bepalend zijn de musici; het Concertgebouworkest heeft er 120, afkomstig uit zo'n 25 landen. Ondanks de omvang musiceert het als een kamerorkest. Ook de tot nu toe slechts zeven chef-dirigenten zijn van grote invloed geweest: Willem Kes (1888-1895), Willem Mengelberg (1895-1945), Eduard van Beinum (1945-1959), Bernard Haitink (1961-1988), Riccardo Chailly (1988-2004), Mariss Jansons (2004-2015) en Daniele Gatti (2016-2018). In juni 2022 werd aangekondigd dat Klaus Mäkelä zich aan het orkest verbindt als artistiek partner met ingang van het seizoen 2022/2023, en als chef-dirigent vanaf 2027.

Het Concertgebouworkest wordt geroemd om uitvoeringen van het werk van Mahler en Bruckner en om zijn langlopende concerttradities als de Passieuitvoering en de Kerstmatinee. Hedendaagse muziek heeft vanaf het begin een grote rol gespeeld. Componisten als Richard Strauss, Gustav Mahler, Arnold Schönberg en Igor Stravinsky dirigeerden meer dan eens het Concertgebouworkest. Tegenwoordig treden onder anderen John Adams, Thomas Adès, George Benjamin en Tan Dun in hun voetsporen. Ieder jaar worden meerdere nieuwe opdrachtcomposities in première gebracht.

Samenwerkingen met wereldberoemde gastdirigenten en specialisten dragen bij aan de klank en de grote stilistische flexibiliteit van het orkest. Nikolaus Harnoncourt was in hoge mate verantwoordelijk voor de reputatie van het orkest in het achttiende-eeuwse repertoire. Iván Fischer is honorair gastdirigent sinds het seizoen 2021/2022, Pierre Audi werkt met het orkest samen als creatief partner.

Met zo’n 80 concerten in Het Concertgebouw en 40 op andere belangrijke podia bereikt het orkest jaarlijks ongeveer 250.000 concertbezoekers wereldwijd. Dat bereik wordt verveelvoudigd door video’s, concertstreams en de regelmatige radio- en tv-uitzendingen in samenwerking met AVROTROS, Mezzo en Medici. Vele van de ruim elfhonderd lp-, cd- en dvd-opnamen zijn internationaal onderscheiden. Sinds 2004 heeft het orkest zijn eigen label: Concertgebouworkest Live.

De Academie van het Concertgebouworkest leidt jaarlijks talentvolle jonge musici op voor het orkestvak. In het jeugdorkest Concertgebouworkest Young komen iedere zomer verborgen talenten van 14 tot en met 17 jaar uit heel Europa samen.

Het Concertgebouworkest wordt mede gefinancierd door het Ministerie van OCW, de Gemeente Amsterdam, sponsoren, fondsen en vele donateurs wereldwijd. Het grootste deel van de inkomsten wordt gegenereerd door concertopbrengsten in binnen- en buitenland.

Koninklijk Concertgebouworkest - 665 woorden met facts & figures

downloaden

Het Koninklijk Concertgebouworkest werd opgericht in 1888; bij zijn honderdjarig jubileum werd het predicaat Koninklijk toegekend. Hare Majesteit de Koningin is beschermvrouwe.

Al ruim 130 jaar behoort het Concertgebouworkest tot de absolute wereldtop. Critici roemen telkens weer de orkestklank, die uit duizenden herkenbaar is. De strijkers klinken ‘fluwelig’, het koper heeft een ‘gouden’ klank, het timbre van de houtblazers is heel persoonlijk en de slagwerkers uit Amsterdam hebben wereldfaam opgebouwd.

Bij de beroemde klank van het orkest speelt de bijzondere akoestiek van Het Concertgebouw een belangrijke rol. Ook de tot nu toe slechts zeven chef-dirigenten zijn van grote invloed geweest: Willem Kes (1888-1895), Willem Mengelberg (1895-1945), Eduard van Beinum (1945-1959), Bernard Haitink (1961-1988), Riccardo Chailly (1988-2004), Mariss Jansons (2004-2015) en Daniele Gatti (2016-2018). In juni 2022 werd aangekondigd dat Klaus Mäkelä zich aan het orkest verbindt als artistiek partner met ingang van het seizoen 2022/2023, en als chef-dirigent vanaf 2027. 

Orkestmusici

Bepalend voor de klank van het orkest zijn ook de musici; het Concertgebouworkest heeft er 121, afkomstig uit zo'n 25 landen. Ondanks de omvang musiceert het als een kamerorkest. Er wordt naar elkaar geluisterd en op elkaar ingespeeld. Dat vraagt een grote individuele kwaliteit en groot vertrouwen in elkaar. De sfeer op het podium, de Amsterdamse wortels en de organisatiestructuur – orkestleden maken deel uit van het bestuur – scheppen daarvoor de juiste omstandigheden. Musici kunnen schitteren en houden tegelijkertijd zorg voor het collectief. Zij delen de ambitie om telkens de hoogste kwaliteit te leveren en veel meer te bereiken dan perfect gespeelde noten.

Repertoire en tradities

Het Concertgebouworkest wordt geroemd om uitvoeringen van het werk van Mahler en Bruckner en zijn langlopende concerttradities als de Passieuitvoering en de Kerstmatinee. Willem Mengelberg legde de grondslag voor de grote Mahler-traditie. Eduard van Beinum bracht de symfonieën van Bruckner en Franse muziek opnieuw onder de aandacht. Bernard Haitink verfijnde de orkestklank, verbreedde het repertoire en maakte grote indruk met de in tal van Europese landen op tv uitgezonden Kerstmatinees. In 1999 werd hij benoemd tot eredirigent. Riccardo Chailly gaf een belangrijke impuls aan de interpretatie van hedendaagse muziek en opera. Onder Mariss Jansons was er veel aandacht voor vooraanstaande componisten als Sjostakovitsj en Messiaen. Daniele Gatti schiep ruimte voor Frans repertoire en de Tweede Weense School.

Samenwerkingen

Hedendaagse muziek heeft vanaf het begin een grote rol gespeeld. Componisten als Richard Strauss, Gustav Mahler, Arnold Schönberg en Igor Stravinsky dirigeerden meer dan eens het Concertgebouworkest. Tegenwoordig treden vooraanstaande componisten als John Adams, Thomas Adès, George Benjamin en Tan Dun in hun voetsporen. Ieder jaar worden meerdere nieuwe opdrachtcomposities in première gebracht. In samenwerking met diverse culturele partners worden thematische programma’s georganiseerd.

Nauwe samenwerkingen met wereldberoemde gastdirigenten en specialisten dragen bij aan de orkestklank en aan de grote flexibiliteit binnen het drie eeuwen omspannende repertoire. Zo was Nikolaus Harnoncourt in hoge mate verantwoordelijk voor de reputatie van het orkest in het achttiende-eeuwse repertoire. Iván Fischer is honorair gastdirigent sinds het seizoen 2021/2022. Pierre Audi werkt met het orkest samen als creatief partner.

Talentontwikkeling en jong publiek

De Academie van het Concertgebouworkest leidt jaarlijks talentvolle jonge musici op voor het orkestvak. In het jeugdorkest Concertgebouworkest Young komen iedere zomer verborgen talenten van 14 tot en met 17 jaar uit heel Europa samen.

Jong publiek wordt bereikt door onder meer Kinderconcerten, samenwerkingen met scholen en multimediaproducties. Zo’n drieduizend scholen in Nederland en België maken gebruik van de educatieve apps van het orkest.

Bereik

Met zo’n 80 concerten in Het Concertgebouw en 40 op andere belangrijke podia over de hele wereld bereikt het orkest jaarlijks ongeveer 250.000 concertbezoekers. Dat bereik wordt verveelvoudigd door video’s, concertstreams en de regelmatige radio- en tv-uitzendingen in samenwerking met AVROTROS, Mezzo en Medici. Vele van de ruim elfhonderd plaat-, cd- en dvd-opnamen zijn internationaal onderscheiden. Sinds 2004 heeft het orkest zijn eigen label: Concertgebouworkest Live. 

Het Concertgebouworkest wordt mede gefinancierd door het Ministerie van OCW, de Gemeente Amsterdam, sponsoren, fondsen en vele donateurs wereldwijd. Het grootste deel van de inkomsten wordt gegenereerd door concertopbrengsten in binnen- en buitenland. 

-------------------- 

Feiten en cijfers

  • Het Concertgebouworkest werd opgericht in 1888. Bij het honderdjarig jubileum in 1988 kreeg het orkest het predikaat Koninklijk. Hare Majesteit de Koningin is beschermvrouwe van het orkest.
  • De zeven chef-dirigenten tot nu toe waren Willem Kes (1888-1895), Willem Mengelberg (1895-1945), Eduard van Beinum (1945-1959), Bernard Haitink (1961-1988), Riccardo Chailly (1988-2004), Mariss Jansons (2004-2015) en Daniele Gatti (2016-2018).
  • In juni 2022 werd aangekondigd dat Klaus Mäkelä zich voor langere termijn aan het orkest verbindt als artistiek partner met ingang van het seizoen 2022/2023, en als chef-dirigent en artistiek adviseur vanaf 2027.
  • Jaarlijks geeft het orkest zo’n 80 concerten in Het Concertgebouw en 40 op andere belangrijke podia over de hele wereld. In BOZAR te Brussel is het orkest in residence.
  • Met concerten bereikt het orkest jaarlijks ongeveer 250.000 concertbezoekers, een aantal dat wordt verveelvoudigd door video’s, concertstreams en de regelmatige radio- en tv-uitzendingen in samenwerking met AVROTROS, Mezzo tv en Unitel Classica.
  • De Academie van het Concertgebouworkest leidt jaarlijks talentvolle jonge musici op voor het orkestvak.
  • In het jeugdorkest Concertgebouworkest Young komen iedere zomer ‘verborgen talenten’ van 14 tot en met 17 jaar uit heel Europa samen.
  • Vele van de ruim elfhonderd plaat-, cd- en dvd-opnamen zijn internationaal onderscheiden. Sinds 2004 heeft het orkest zijn eigen label: Concertgebouworkest Live.
  • In 2013 vierde het orkest zijn 125-jarig jubileum met onder meer een tournee door zes werelddelen. Tussen 2016 en 2018 trad het orkest op in alle 28 lidstaten van de Europese Unie, waarbij in ieder land een werk samen met een jeugdorkest uit het desbetreffende land werd uitgevoerd (Side by Side).
  • Het Concertgebouworkest wordt mede gefinancierd door het Ministerie van OCW, de Gemeente Amsterdam, sponsoren, fondsen en vele donateurs wereldwijd. Het grootste deel van de inkomsten wordt gegenereerd door concertopbrengsten in binnen- en buitenland.

Royal Concertgebouw Orchestra - Auf Deutsch

Download

Das Royal Concertgebouw Orchestra mit Sitz in Amsterdam wurde 1888 gegründet und erhielt anlässlich seines hundertjährigen Bestehens 1988 die Bezeichnung "königlich". Königin Máxima der Niederlande ist Schirmherrin.

Das Orchester wird von Publikum und Presse zu den besten Orchestern der Welt gezählt und ist bekannt für seine Aufführungen insbesondere der Musik von Mahler und Bruckner. Seit seiner Gründung arbeitet es regelmäßig zusammen mit den bedeutendsten Dirigent*innen und Solist*innen ihrer Zeit. Komponisten wie Richard Strauss, Gustav Mahler und Igor Strawinsky haben das Concertgebouw Orchestra regelmäßig dirigiert und auch heute noch pflegt das Orchester enge Beziehungen zu führenden zeitgenössischen Komponist*innen.

In seiner mehr als 130-jährigen Geschichte hat das Concertgebouw Orchestra einen ganz eigenen, individuellen Klang kultiviert, der unter anderem auf die einzigartige Akustik des Concertgebouw in Amsterdam zurückzuführen ist. Ein weiterer entscheidender Faktor ist die herausragende Qualität der Orchestermusiker*innen aus 25 Ländern und der bislang nur sieben Chefdirigenten Willem Kes, Willem Mengelberg, Eduard van Beinum, Bernard Haitink, Riccardo Chailly, Mariss Jansons und Daniele Gatti. Seit der Saison 2022-23 ist Klaus Mäkelä Artistic Partner des Orchesters, ab 2027 wird er dem Orchester als dessen achter Chefdirigent verbunden sein. Daneben ist Iván Fischer seit der Saison 2021-22 Ehrengastdirigent.

Neben den jährlich rund achtzig Konzerten im Concertgebouw in Amsterdam gibt das Orchester etwa vierzig Konzerte pro Saison in den weltweit bedeutendsten Konzertsälen. Neben Streamings sowie Radio- und Fernsehübertragungen produziert es darüber hinaus Audio- und Video-Aufnahmen unter seinem eigenen Label RCO Live.

Die Ausbildung und Förderung von Spitzentalent gehört seit Langem zum Kern der Aktivitäten des Concertgebouw Orchestra. So integriert die Akademie des Concertgebouw Orchestra im Rahmen eines Einjahres-Programms jede Saison rund 14 junge Spitzenmusiker*innen aus ganz Europa in das Orchester. Darüber hinaus führt Concertgebouworkest Young alle zwei Jahre rund 80 junge Talente im Alter von vierzehn bis siebzehn Jahren aus ganz Europa zusammen, um unter Leitung international renommierter Dirigent*innen ein Konzertprogramm einzustudieren und im Concertgebouw Amsterdam sowie in einem der führenden Konzertsäle Europas aufzuführen.

Das Concertgebouw Orchestra wird vom niederländischen Ministerium für Bildung, Kultur und Wissenschaft sowie von der Stadt Amsterdam, Sponsoren, Fonds und zahlreichen Spender*innen aus der ganzen Welt finanziert. Der größte Teil der Einnahmen stammt aus den Erträgen der Konzerte, die das Orchester in den Niederlanden und im Ausland gibt.