20 augustus 2020

François-Xavier Roth, dirigent

Pekka Kuusisto, viool

Beethovens ‘Eroica’

Kaarten & programmaAudio & Video
Gezien de huidige omstandigheden kan dit concert niet doorgaan in de aangekondigde vorm. Abonnees hebben hier bericht over ontvangen. Medio augustus wordt de nieuwe programmering bekendgemaakt.
augustus 2020 donderdag 20:00
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
Kaarten
Ludwig van Beethoven Ouverture 'Leonore' nr. 3
Wolfgang Rihm Sostenuto (opdrachtcompositie)
Rebecca Saunders Still (vioolconcert)
Ludwig van Beethoven Symfonie nr. 3 'Eroica'

Uitbundigheid en verstilling: het Concertgebouworkest presenteert onder leiding van François-Xavier Roth Beethovens overrompelende ‘Eroica’-symfonie én vioolsensatie Pekka Kuusisto.

Beethovens Derde symfonie

Beethovens Derde symfonie, ‘Eroica’ (‘de Heldhaftige’) veranderde het muzikale landschap voorgoed. Het stuk was ronduit extreem voor die tijd, vol ongewone klanken en dramatische contrasten. Op de achtergrond speelden de politieke omwentelingen in Europa mee - en de rol van Napoleon, aan wie Beethoven deze symfonie had willen opdragen. In de handen van gastdirigent François-Xavier Roth wordt zulke muziek bijna het akoestische equivalent van een 3D-film. Niet voor niets wordt hij door critici geprezen als klankmagiër met een enorm inlevingsvermogen.

violist Pekka Kuusisto

Waar violist Pekka Kuusisto verschijnt kun je verrassingen verwachten. Hij is een zeldzaam multitalent die het grote vioolrepertoire beheerst, maar ook graag optreedt met folkmusici en zelfs heavy-metalbands. Hier brengt hij een nieuw werk van de Britse Rebecca Saunders. Haar vioolconcert Still doet zijn naam alle eer aan: het is verstilde, vervreemdende muziek, gebaseerd op een kort verhaal van Samuel Beckett. Haar vroegere compositieleraar, de romantisch geïnspireerde Wolfgang Rihm componeerde zijn Sostenuto speciaal voor het Concertgebouworkest, dat het in maart 2020 in première bracht.

Audio & Video