Der Freischütz

Het Concertgebouworkest speelt Webers Freischütz bij De Nationale Opera

Riccardo Minasi dirigeert bij De Nationale Opera Der Freischütz van Carl Maria von Weber. De romantische griezelopera is twee eeuwen oud, maar onverminderd populair.

Der Freischütz
naar data en kaarten

Riccardo Minasi dirigeert bij De Nationale Opera Der Freischütz van Carl Maria von Weber. De romantische griezelopera is twee eeuwen oud, maar onverminderd populair.

Der Freischütz heeft alles wat een echte romantische opera behoort te hebben.

Data en kaarten

Over dit concert

De lange en gewaardeerde samenwerking tussen het Concertgebouworkest en De Nationale Opera krijgt komend seizoen vorm in een productie van Carl Maria von Webers Der Freischütz. De baanbrekende opera uit 1821 heeft alles wat een echte romantische opera behoort te hebben: wilde natuur, liefde, vals spel, zwarte magie, spannende muziek, heerlijke aria’s en een echt Jagerskoor.

Weber wilde het gevoel van nationale verbondenheid benadrukken dat begin negentiende eeuw opkwam in de vele staatjes die later Duitsland zouden vormen. Daartoe baseerde Weber zijn opera op een in zijn tijd populair spookverhaal. Niet de aristocratische onderwerpen en karakters van de Franse en Italiaanse opera’s, maar aanhaken bij de burgerlijke volkscultuur, dat was typisch voor de Duitse Romantiek.

Bij het Concertgebouworkest heeft de ouverture al enkele honderden keren op de lessenaar gestaan, maar de enige complete uitvoeringen van Der Freischütz door het orkest waren in 1942. Tijd voor een hernieuwde kennismaking, want 200 jaar na zijn ontstaan kunnen we nog altijd genieten van deze meeslepende griezelopera. Dirigent Riccardo Minasi brengt samen met de solisten en het Concertgebouworkest de muziek tot leven, en daarmee het tijdloze verhaal van jager Max, zijn geliefde Agathe en de zwarte jager Samiel.