23 december 2020

Quattri pezzi sacri

Groot Omroepkoor

Fabio Luisi dirigeert Verdi

Kaarten & programmaAudio & Video
december 2020 woensdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
De verkoop van dit concert is gesloten.
Gian Francesco Malipiero Pause del silenzio I
Alphons Diepenbrock Lydische Nacht
Giuseppe Verdi Quattro pezzi sacri

Fabio Luisi dirigeerde in zijn carrière al heel wat opera’s van Verdi, maar de Quattri pezzi sacri stonden al jaren vergeefs op zijn verlanglijstje. Weinig orkesten durven een werk te programmeren met zo’n grote rol voor koor a cappella. Met het Concertgebouworkest en Groot Omroepkoor komt zijn wens nu uit.

Quattri pezzi sacri

Als geen ander verstaat Fabio Luisi de taal van Verdi. ‘Hij was eerder spiritueel dan religieus. Maar in de Quattri pezzi sacri uitte Verdi zich in de taal die elke Italiaan spreekt, die van het katholieke geloof.’ De dramatische muziek die we zo goed kennen uit zijn opera’s wekt ook hier moeiteloos de woorden tot leven. ‘Het is geen opera, maar het is wel echt Verdi.’

Lydische nacht van Diepenbrock

Fabio Luisi kijkt uit naar de kennismaking met Lydische nacht van de Nederlandse componist Alphons Diepenbrock. ‘Het is heel mooi geschreven, met prachtige klankkleuren. Ik houd ervan om nieuwe muziek te ontdekken.’ Diepenbrock had een nauwe band met het Concertgebouworkest en stierf in 1921. Fabio Luisi laat ons op zijn beurt kennismaken met zijn landgenoot Gian Francesco Malipiero. Deze schreef zijn Pause del Silenzio I tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen het in de woorden van de componist ‘het moeilijkst was om stilte te vinden’. De ‘zeven symfonische expressies’ zijn een vroeg hoogtepunt in het werk van de productieve Italiaan.

Audio & Video