Italiaanse klanken en ‘golden boy’ Klimt

Gianandrea Noseda leidt Respighi, Dallapiccola en een wereldpremière

De rijke Italiaanse traditie klinkt door in de muziek van Respighi en Dallapiccola en in Stravinsky’s ode aan Gesualdo. De gouden wereld van Gustav Klimt komt tot leven in een nieuw werk van Deutsch.

Geanandrea Noseda dirigeert het Concertgebouworkest (foto: Milagro Elstak)
naar data en kaarten

De rijke Italiaanse traditie klinkt door in de muziek van Respighi en Dallapiccola en in Stravinsky’s ode aan Gesualdo. De gouden wereld van Gustav Klimt komt tot leven in een nieuw werk van Deutsch.

Alle instrumenten kunnen zich van hun mooiste kant laten horen in Respighi’s kleurrijke Metamorphoseon.

Concertprogramma

 • Igor Stravinsky

  Monumentum pro Gesualdo di Venosa ad CD annum

 • Luigi Dallapiccola

  Partita

 • -- pauze --

 • Bernd Richard Deutsch

  Phantasma (opdrachtcompositie, met visualisatie)

 • Ottorino Respighi

  Metamorphoseon

Uitvoerenden

Data en kaarten

Over dit concert

De rijke Italiaanse muziektraditie klinkt door in twee toegankelijke, maar veel te onbekende werken uit de jaren dertig: Ottorino Respighi’s kleurrijke Metamorphoseon, en Luigi Dallapiccola’s Partita, waarvan dirigent Gianandrea Noseda de eerste opname ooit realiseerde (in 2010). De Nederlands-Iraanse sopraan Lilian Farahani maakt haar debuut bij het Concertgebouworkest in het hemelse slotdeel van Partita. Het bijzondere programma opent met Stravinsky’s visie op de ruim 400 jaar oude hyperexpressieve muziek van Gesualdo.

De wereld van Klimt

De Weense componist Bernd Richard Deutsch schreef voor het Concertgebouworkest een gloednieuw werk, waarin hij ons meeneemt in de decoratieve wereld van zijn stadgenoot Gustav Klimt. Deze wereldpremière haakt aan bij de tentoonstelling Golden Boy Gustav Klimt in het Van Gogh Museum (te zien vanaf 7 oktober). Deutsch’ Phantasma is gebaseerd op Klimts Beethovenfries, een grote muurschildering in het Weense Secessionsgebouw als hommage aan Beethoven. Klimts geïdealiseerde wereldvisie, schitterende kleurexplosies, symbolen, en zelfs de kleur goud: Deutsch maakt ze allemaal hoorbaar.

Dit is een concert met tekst- en beeldprojectie.

Extra's bij dit concert

Inleiding

Vrijdag 14 oktober 2022, 19:15 tot 19:45 uur

Inleiding

Voorafgaand aan het concert vindt om 19.15 een inleiding plaats in de Koorzaal. Een gratis toegangskaart kunt u vanaf 1 juni 2022 bestellen via de website of via de Concertgebouwlijn: 020 671 83 45.

Meet the Artists

Na het concert

Meet the Artists

Na afloop van de concerten bent u welkom in de Spiegelzaal voor een ontmoeting met de uitvoerenden.