Iván Fischer leidt Bartók

Uniek pianoconcerten-drieluik met drie Hongaarse solisten

Iván Fischer dirigeert alle drie pianoconcerten van Béla Bartók in één marathonconcert. Met drie Hongaarse experts achter de piano.

Iván Fischer - foto: Akos Stiller
naar data en kaarten

Iván Fischer dirigeert alle drie pianoconcerten van Béla Bartók in één marathonconcert. Met drie Hongaarse experts achter de piano.

De drie spectaculaire, met niets te vergelijken pianoconcerten van Béla Bartók in één marathonconcert: once in a lifetime.

Concertprogramma

 • Béla Bartók

  Pianoconcert nr. 1

 • -- korte pauze --

 • Béla Bartók

  Pianoconcert nr. 2

 • -- pauze --

 • Béla Bartók

  Pianoconcert nr. 3

Uitvoerenden

Data en kaarten

Over dit concert

De drie pianoconcerten van Béla Bartók zijn met niets anders te vergelijken. Zelfs niet met elkaar. De drie compleet verschillende werken te horen in één concert is een unieke kans om Bartóks fascinerende klankwereld te ontdekken, aan de hand van de best denkbare gidsen. Naast de Hongaarse honorair gastdirigent Iván Fischer treden drie solisten aan - allemaal landgenoten van de componist, die de juiste couleur locale weten te treffen.

De eerste twee pianoconcerten klinken op het eerste gehoor onheilspellend en agressief. Maar die ruwe buitenkant dekt een zachtaardige lading. Bartók ontleende zijn sterke ritmes en wringende klanken aan de traditionele Balkanmuziek, waarvan hij een groot kenner was. In die eeuwenoude boerenmuziek hoorde hij wat de Balkanvolkeren verbond. Verbroedering was zijn grote missie. Dat maakt de muziek aangrijpend en zeer menselijk.

In het verrassend opgewekt Derde pianoconcert uit 1945 legt Bartók zonder reserves zijn vriendelijke karakter bloot. Naast Hongaars-geïnspireerde ritmes en melodieën hoor je de speelsheid van Mozart.

Samen geven deze concerten een compleet beeld van een componist die pas na zijn dood erkenning kreeg die hij verdiende. Mis het niet!

Extra's bij dit concert

Inleiding

voor het concert op 22 april

Inleiding

Koorzaal, 19.15 uur

door Hans Haffmans

Kaarten zijn te bestellen via de website of via de Concertgebouwlijn: 020 - 67 18 345 (ma-zo 10:00-17:00)..

Meet the Artists

na het concert op 22 april

Meet the Artists

Spiegelzaal

Na afloop van de concerten bent u welkom in de Spiegelzaal voor een ontmoeting met de uitvoerenden.