8, 9, 11 april 2021

Matthias Goerne zingt Schubert en Strauss

Jaap van Zweden, dirigent

Jaap van Zweden leidt Beethoven

Kaarten & programmaAudio & Video
april 2021 donderdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
De verkoop van dit concert is gesloten.
april 2021 vrijdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
De verkoop van dit concert is gesloten.
april 2021 zondag 14:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
De verkoop van dit concert is gesloten.
Franz Schubert liederen
Richard Strauss liederen
Ludwig van Beethoven Symfonie nr. 5

De Vijfde symfonie van Beethoven door het Concertgebouworkest onder Jaap van Zweden, dat is een muzikaal evenement van de eerste orde. Helemaal als dan ook nog de befaamde bariton Matthias Goerne liederen van Schubert en Strauss zingt.

Jaap van Zweden en de Vijfde van Beethoven

Dirigent Jaap van Zweden behoeft geen introductie. Hetzelfde geldt voor De Vijfde symfonie van Beethoven. Het vernuftige bouwwerk op de beroemdste vier noten uit de westerse muziekgeschiedenis is voor menigeen als oermodel voor de symfonie gaan gelden. Over het kort-kort-kort-lang-motief waarmee de symfonie begint zou Beethoven hebben gezegd: ‘het noodlot klopt aan de deur’. Hoewel de partituur steunt op een minimum aan thematisch materiaal, is ze tegelijk massief breedvoerig en vloeit ze over ze van ritmische energie en emotionele vergezichten. Zelfs zo´n veelgespeeld werk is nooit ´af´: geen uitvoering is hetzelfde, elke dirigent voegt persoonlijke nuances toe. Dat maakt nieuwsgierig: hoe zal Jaap van Zweden het aanpakken?

Matthias Goerne

Matthias Goerne wordt wel de beroemdste leerling van Dietrich Fischer-Dieskau genoemd. Zijn liedinterpretaties worden tot de beste ter wereld gerekend. Als geen ander kan hij de grenzeloze weemoed van de liederen van Franz Schubert en Richard Strauss over het voetlicht brengen.

Audio & Video