1, 2, 3 december 2021

Eerste vioolconcert Sjostakovitsj

Valery Gergiev, dirigent

Janine Jansen

Kaarten & programmaAudio & Video
december 2021 woensdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
Kaartverkoop voor dit concert begint op 1 juli a.s.
december 2021 donderdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
Kaartverkoop voor dit concert begint op 1 juli a.s.
december 2021 vrijdag 19:00
Konzerthaus, Dortmund
Duitsland
Kaarten
Dmitri Sjostakovitsj Vioolconcert nr. 1
Igor Stravinsky Le baiser de la fée

Janine Jansen soleert bij het Concertgebouworkest in het intense Eerste vioolconcert van Sjostakovitsj. Topdirigent Valery Gergiev duikt dieper in de Russische muzikale vertelkunst met Stravinsky’s duistere sprookje Le baiser de la fée.

Valery Gergiev en Janine Jansen vinden elkaar in hun gepassioneerde, expressieve stijl.

Er zijn van die musici die samen onvermijdelijk vuurwerk veroorzaken. Valery Gergiev en Janine Jansen zijn zo’n explosieve combinatie. De Russische dirigent en de Nederlandse violiste zoeken graag grenzen op en voelen zich daarin gesteund door het Concertgebouworkest, dat net zo graag risico’s neemt om tot de sterren te kunnen reiken. Als dat geen hemelse combinatie is!

Het orkest ziet ze graag samen terug voor het intense Eerste vioolconcert van Sjostakovitsj. Ingehouden woede en bijtende ironie klinken door in een acrobatische vioolpartij. David Oistrakh, die de wereldpremière gaf na de dood van Stalin, kenschetste het eerste deel als een ‘onderdrukking van gevoelens’ en het Scherzo als ‘demonisch’. Het is de veelzijdige Janine Jansen en het Concertgebouworkest op het lijf geschreven.

Met Stravinsky’s Le baiser de fée duikt Valery Gergiev dieper in de Russische muzikale vertelkunst. De balletmuziek is geïnspireerd op Tsjaikovski’s romantische balletten en Hans Christian Andersens duistere sprookje De ijskoningin. Een fee betovert een jongeman met haar kussen, waarna ze hem achtereenvolgens wegvoert van zijn moeder, zijn verloofde en het aardse leven.

Audio & Video