9 april 2021

Leden van het Concertgebouworkest

Tsjaikovski, Berio, Borodin, Pärt en Dirksen - Resilience (wereldpremière)

Kamermuziek

Kaarten & programmaAudio & Video
Dit concert wordt op 9 april a.s. gratis gestreamd op concertgebouworkest.nl, Facebook en YouTube.
april 2021 vrijdag 20:00
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest

 

Musici van het Concertgebouworkest spelen kamermuziek in diverse bezettingen. Na passievolle muziek voor strijkers van Tsjaikovski en Borodin, Pärts meditatieve Spiegel im Spiegel en Berio’s speelse Opus Number Zoo volgt de wereldpremière van Rob Dirksens Resilience.

Stay in, tune in: van 23 januari tot en met 21 maart klonk iedere avond klokslag 21.00 uur een avondklokconcertje door musici van het Concertgebouworkest via Instagram Live. Dit programma is samengesteld uit vijf van deze concertjes.

Twee passievolle Russische werken voor strijkers staan op het programma. Het eerste deel van Tsjaikovski’s Souvenir de Florence laat een groot contrast horen tussen het heftige begin en het kalme middendeel. Bij de Notturno uit Borodins Tweede strijkkwartet is het andersom: de vredige muziek wordt onderbroken door een geagiteerd middendeel.

Berio noemde zijn Opus Number Zoo een ‘child’s play’ - een toneelstukje voor kinderen, maar ook kinderspel. De vijf houtblazers laten alle uithoeken van hun instrumenten horen in vier korte verhaaltjes. Het meditatieve Spiegel im Spiegel is een van Arvo Pärts meest populaire stukken; het is oorspronkelijk voor viool en piano maar bestaat in vele versies - celliste Maartje-Maria den Herder en slagwerker Bence Major laten horen hoe mooi de cello kleurt met de vibrafoon.

Sluitstuk is de wereldpremière van Resilience van componist en Concertgebouworkest-contrabassist Rob Dirksen. Deze ode aan de weerbaarheid van mensen in tijden van crisis wordt uitgevoerd door het Concertgebouw Kamerorkest onder leiding van solohoboïst en dirigent Alexei Ogrintchouk.

musici

Tsjaikovski: Allegro con spirito uit ‘Souvenir de Florence’

Jelena Ristic, viool
Eke van Spiegel, viool
Frederik Boits, altviool
Yoko Kanamaru, altviool
Benedikt Enzler, cello
Christian Hacker, cello

Berio: Opus Number Zoo

Julie Moulin, fluit
Miriam Pastor Burgos, hobo
Helma van den Brink, fagot
Arno Piters, klarinet
Jaap van der Vliet, hoorn

Borodin: Notturno (Andante) uit ‘Strijkkwartet nr. 2’

Valentina Svyatlovskaya, viool
Liviu Prunaru, viool
Yoko Kanamaru, altviool
Gregor Horsch, cello

Pärt: Spiegel im Spiegel

Bence Major, vibrafoon
Maartje-Maria den Herder, cello

Dirksen: Resilience

Concertgebouw Kamerorkest
Alexei Ogrintchouk - dirigent

Audio & Video