25, 26 december 2020

Klaus Mäkelä dirigeert Beethoven en Debussy

Concertstream

Kerstmatinee

Kaarten & programmaAudio & Video
De Kerstmatinee wordt op 25 december uitgezonden via NPO radio 4 om 14.00 uur en op televisie op NPO 2 om 15.00 uur. Op 26 december zenden we de Kerstmatinee uit via onze website.
december 2020 vrijdag 15:00
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
december 2020 zaterdag 14:00
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Ludwig van Beethoven Symfonie nr. 6 'Pastorale'
Claude Debussy La mer

De Kerstmatinee van het Concertgebouworkest wordt traditiegetrouw op 25 december uitgezonden op radio en televisie. AVROTROS zendt dit sfeervolle kerstconcert uit op NPO Radio 4 om 14.00 uur en op NPO 2 om 15.00 uur. Als concertstream kunt u het via bovenstaande link bekijken. Op 26 december bieden we de stream gratis via onze website aan. 

De Kerstmatinee wordt geleid door de jonge Finse dirigent Klaus Mäkelä, die afgelopen september een bijzonder overtuigend debuut maakte bij het Concertgebouworkest. Mäkelä leidt twee absolute hoogtepunten van de muziekgeschiedenis. We reizen over land en zee met Beethovens Zesde symfonie, ofwel de ‘Pastorale’, en Debussy’s La mer.

Vrolijke gevoelens

Beethovens sfeervolle Zesde symfonie beschrijft gebeurtenissen in de Duitse natuur, van het ‘ontwaken van vrolijke gevoelens bij aankomst op het land’ via een scène bij de beek naar een onweersbui en een herderslied. Zo’n soort symfonie was er nog niet: Beethoven toonde zich voor de zoveelste keer een groot vernieuwer.

Compleet palet aan orkestklanken

Debussy tilde het concept programmamuziek weer naar een heel ander niveau. Met zijn ‘symfonische schetsen’ La mer verlaten we het land en maken we een zeetocht. Op onnavolgbare wijze weet Debussy het spel van de golven, het flikkerende licht en de dialoog tussen de wind en de zee met het complete palet aan orkestklanken weer te geven.  

Verheugd

Fabio Luisi, die oorspronkelijk de Kerstmatinee 2020 zou dirigeren, heeft helaas moeten afzeggen omdat hij positief is getest op covid-19. Het Concertgebouworkest is dankbaar dat Klaus Mäkelä op zulke korte termijn heeft toegezegd de Kerstmatinee over te nemen en is verheugd hem zo kort na zijn debuut terug te zien.

Zwitserse vrienden

De opname van deze uitvoering is mede mogelijk gemaakt door de Zwitserse Vrienden van het Concertgebouworkest. Wij danken de Zwitserse Vrienden voor hun steun!

Programma | Preludium

Audio & Video