American Diversity

Paavo Järvi met muziek van Bernstein, Varèse en Wolfe

De diversiteit van de Verenigde Staten weerklinkt bij het Concertgebouworkest in een aantrekkelijk programma onder leiding van Paavo Järvi, met Calogero Palermo als solist in Coplands Klarinetconcert.

American Diversity
naar data en kaarten

De diversiteit van de Verenigde Staten weerklinkt bij het Concertgebouworkest in een aantrekkelijk programma onder leiding van Paavo Järvi, met Calogero Palermo als solist in Coplands Klarinetconcert.

Een bont programma waarin klassieke muziek, populaire stijlen en experiment elkaar verrijken zoals dat alleen in Amerika kan.

Data en kaarten

Over dit concert

Het Concertgebouworkest schaart al zijn programma’s in januari onder het thema Made in America.  

De uitgestrekte prairies, de chaos van de metropool, bergen en wouden, woestijnen en wolkenkrabbers. De landschappelijke diversiteit van de Verenigde Staten is eindeloos. Divers is ook de bevolking met zijn mozaïek aan culturele achtergronden. Die diversiteit wordt weerspiegeld in de Amerikaanse gecomponeerde muziek. Toch lijkt er vaak sprake van iets wat al die muziekstijlen met elkaar verbindt. Wat maakt Amerikaanse muziek Amerikaans?  

Dirigent Paavo Järvi leidt een bont programma waarin klassieke muziek, populaire stijlen en experiment elkaar verrijken zoals dat alleen in Amerika kan. Met aan de ene kant George Walker, de eerste Afro-Amerikaanse winnaar van de prestigieuze Pulitzer Prize for Music. Zijn Lyric for Strings, geïnspireerd door Samuel Barbers beroemde Adagio, is een melodieus werk dat weinig harten onberoerd laat. Aan de andere kant staat het opwindende Amériques van Edgard Varèse, die in Amerika de openheid en de moderniseringsdrang vond die hij miste in Europa. Toegankelijkheid en experiment gaan hand in hand in het energieke openingswerk, Fountain of Youth van Julia Wolfe.

De smeltkoes van culturen in de Verenigde Staten heeft geleid tot allerlei mengvormen van klassieke muziek, jazz en latin. Met Aaron Coplands jazzy Klarinetconcert staat soloklarinettist Calogero Palermo in de schijnwerpers. Van Leonard Bernstein klinkt het late Divertimento: acht heerlijke miniaturen – ieder in een totaal verschillende stijl, maar toch altijd onmiskenbaar Bernstein. 

Een voorproefje