27 maart 2021

Iván Fischer, dirigent

Matthäus-Passion

Kaarten & programmaAudio & Video
Dit concert wordt op 27 maart a.s. gratis gestreamd op concertgebouworkest.nl, Facebook en YouTube. Dit betreft een opname van 1 april 2012.
maart 2021 zaterdag 20:00
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest

In de rijke passietraditie van het Concertgebouworkest klinkt Bachs Matthäus-Passion.

Monumentale traditie

De Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach werd voor het eerst uitgevoerd op Goede Vrijdag 11 april 1727. Het was géén opera, maar het effect was op zijn minst vergelijkbaar, zo niet sterker. John Eliot Gardiner schrijft: 'Er bestaat geen enkele opera seria uit die tijd die met Bach's twee Passies te vergelijken is, in de zin van het intense menselijke drama en het morele dilemma dat hij erin uitdrukt - in zo'n overtuigende en diep-ontroerende manier.'

Iván Fischer, dirigent

Iván Fischer is sinds 1987 een graag geziene gast bij het Concertgebouworkest. De even ongewone als toegewijde werkwijze van Fischer en het enthousiasme en de virtuositeit van de musici leveren altijd bijzondere uitvoeringen op. Met zijn interpretatie wordt de luisteraar volgens Gardiner ‘meegetrokken in een verhaal dat wordt verteld om hem wakker te schudden en mee te nemen in de geschiedenis van pijn en lijden, door wroeging en spijt, naar de mogelijkheid van verlossing - de Opstanding van Pasen’.

Preludium

Lees ook de uitgebreide toelichting van dit concertprogramma op de website van Preludium.

Audio & Video