Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest

17 december 2017

Vioolconcert Knussen

Leila Josefowicz, viool

Prokofjevs 'Romeo en Julia'

Kaarten & programmaAudio & VideoExtra
december 2017 zondag 14:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Theo Verbey Invitation to a Beheading
Oliver Knussen Violin Concerto
Sergej Prokofjev Suite uit 'Romeo en Julia'

Dirigent James Gaffigan debuteert bij het Concertgebouworkest met delen uit Romeo en Julia van Sergei Prokofjev, voorafgegaan door werken van Theo Verbey en Oliver Knussen. Sergej Prokofjev componeerde in 1935 bijzonder beeldende balletmuziek voor Shakespeares beroemde liefdesverhaal Romeo en Julia. Omdat het maar niet lukte het ballet in première te laten gaan, bewerkte Prokofjev de originele balletpartituur tot twee orkestsuites (plus later nog één) en een set pianotranscripties. De componist dirigeerde en speelde zijn suites zo veel hij kon, en dat had succes. Eind 1938 ging zijn ballet Romeo en Julia alsnog in première. In hetzelfde jaar verscheen Vladimir Nabokovs grimmige roman Uitnodiging voor een onthoofding, dat Theo Verbey zeventig jaar later inspireerde tot een kleurrijk orkestwerk.

Leila Josefowicz soleert in Knussens Vioolconcert, waarmee ze in 2004 ook bij het orkest debuteerde. Alles draait om de virtuoze soloviool, die als een koorddanser boven een steeds veranderend klanklandschap lijkt te balanceren, om uit te komen in een even sprankelende als clowneske finale. Mede dankzij Josefowicz is het Vioolconcert uitgegroeid tot een repertoirestuk.

Dit programma wordt ook gespeeld op 15 december.

Bestel kaarten voor 15 december

Audio & Video

Brunchen

voor het middagconcert

Voorafgaand aan het concert op 17 december organiseert Het Concertgebouw om 12.00 uur een brunch in de Pleinfoyer. Deze brunch is vanaf 1 juni te bestellen via de Concertgebouwlijn 0900 671 83 45 (€ 1 p/g).

Inleiding

voor het middagconcert

Voorafgaand aan het concert op 17 december wordt een inleiding georganiseerd, speciaal voor de kinderen in de Familieserie. Uiteraard zijn (groot)ouders ook welkom. Abonnementhouders van de Familieserie ontvangen nader bericht over deze inleidingen.