Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest

15 december 2017

Vioolconcert Knussen

Leila Josefowicz, viool

Prokofjevs 'Romeo en Julia'

Kaarten & programmaAudio & VideoExtra
december 2017 vrijdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Theo Verbey Invitation to a Beheading
Oliver Knussen Violin Concerto
Sergej Prokofjev Suite uit 'Romeo en Julia'

Dirigent James Gaffigan debuteert bij het Concertgebouworkest met delen uit Romeo en Julia van Sergei Prokofjev, voorafgegaan door werken van Theo Verbey en Oliver Knussen. Sergej Prokofjev componeerde in 1935 bijzonder beeldende balletmuziek voor Shakespeares beroemde liefdesverhaal Romeo en Julia. Omdat het maar niet lukte het ballet in première te laten gaan, bewerkte Prokofjev de originele balletpartituur tot twee orkestsuites (plus later nog één) en een set pianotranscripties. De componist dirigeerde en speelde zijn suites zo veel hij kon, en dat had succes. Eind 1938 ging zijn ballet Romeo en Julia alsnog in première. In hetzelfde jaar verscheen Vladimir Nabokovs grimmige roman Uitnodiging voor een onthoofding, dat Theo Verbey zeventig jaar later inspireerde tot een kleurrijk orkestwerk.

Leila Josefowicz soleert in Knussens Vioolconcert, waarmee ze in 2004 ook bij het orkest debuteerde. Alles draait om de virtuoze soloviool, die als een koorddanser boven een steeds veranderend klanklandschap lijkt te balanceren, om uit te komen in een even sprankelende als clowneske finale. Mede dankzij Josefowicz is het Vioolconcert uitgegroeid tot een repertoirestuk.

Dit programma wordt ook gespeeld op 17 december.

Bestel kaarten voor 17 december

Audio & Video

Inleiding

voor het concert

Koorzaal, 19.15 uur
door Jacqueline Oskamp

Kaarten zijn vanaf drie maanden voor het concert gratis af te halen bij de kassa van Het Concertgebouw of te bestellen via de Concertgebouwlijn: 0900 - 67 18 345 (€1,- per gesprek, ma-zo 10:00-17:00).

Meet the artists

na het concert

Na afloop van het concert op 15 december bent u welkom in de Spiegelzaal voor een ontmoeting met de uitvoerenden.

Programmaboekje

aan de deur

Bij deze concerten ontvangt u het programmaboekje kosteloos aan de deur. In Preludium, het programmablad van Het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest, staat extra achtergrondinformatie.