Coronamaatregelen

Concertbezoekers moeten een coronatoegangsbewijs tonen en een mondkapje dragen bij het verplaatsen in Het Concertgebouw.

Schubert en Mahler met Iván Fischer

Schuberts ‘Onvoltooide’ en Mahlers Eerste symfonie

Iván Fischer begint zijn eerste seizoen als honorair gastdirigent van het Concertgebouworkest met Schuberts ‘Onvoltooide’ en Mahlers Eerste symfonie: bij voorbaat historisch.

Iván Fischer dirigeert het Concertgebouworkest - foto: Renske Vrolijk/Concertgebouworkest
naar data en kaarten

Iván Fischer begint zijn eerste seizoen als honorair gastdirigent van het Concertgebouworkest met Schuberts ‘Onvoltooide’ en Mahlers Eerste symfonie: bij voorbaat historisch.

Zelfs de meest bekende stukken laat Iván Fischer klinken alsof ze net gecomponeerd zijn.

Concertprogramma

  • Franz Schubert

    Symfonie nr. 8 'Onvoltooide'

  • -- pauze --

  • Gustav Mahler

    Symfonie nr. 1

Uitvoerenden

Data en kaarten

Over dit concert

Iván Fischer is al jaren een belangrijke gastdirigent voor het Concertgebouworkest. Hij houdt de musici graag scherp met frisse ideeën, altijd ingegeven door zijn kennis van de partituur. Daarom is een concert onder zijn leiding altijd een bijzondere gebeurtenis. Zelfs de meest bekende repertoirestukken laat hij klinken alsof ze net gecomponeerd zijn.  

Dat belooft wat voor Mahlers Eerste symfonie: een symfonie waarin je kunt verdwalen. Grote filosofische kwesties en humor, diepgang en naïviteit, polyfonie en boerendansjes, vogelgeluiden en een dodenmars, wanhoop en troost, Vader Jacob en citaten uit eigen werk, Mahler knoopt alles aan elkaar. Zelfs een toporkest heeft in zo’n muzikaal labyrint een gids met een heldere visie nodig. Iván Fischer dus!

Waarom Schuberts Achtste symfonie onvoltooid is gebleven weten we niet precies, maar het heeft haar populariteit niet in de weg gestaan. De muziek is zo onweerstaanbaar in zijn melodische rijkdom, dat we haar keer op keer willen horen. Zeker in de interpretatie van de nieuwe honorair gastdirigent van het Concertgebouworkest.

Herdenkingsconcert

Op 21 oktober jl. overleed onze geliefde eredirigent Bernard Haitink. Na een rijke gezamenlijke geschiedenis van 65 jaar kunnen we gerust spreken van het einde van een tijdperk. Op zondagavond 6 februari 2022 organiseert het Concertgebouworkest een herdenkingsconcert onder leiding van Iván Fischer. Bernard Haitink en Iván Fischer hadden zeer veel respect en bewondering voor elkaar en probeerden vaak elkaars concerten bij te wonen. Meer informatie over dit concert volgt binnenkort.